Luottamushenkilö Puolangalta: ”Hengelliset asiat ovat kirkkovaltuustossa harvoin läsnä”

Kainuun maakunnassa sijaitsevan Puolangan seurakunnan kirkkovaltuustossa viidettä kauttaan istuva Martti Köngäs, 64, on kokenut kirkollisvaikuttaja, sillä takana on kaksi kautta myös valtuuston puheenjohtajana.

Hän lähti aikanaan mukaan kirkolliseen päätöksentekoon hengellisten näkökulmien innoittamana.

– Uskonasiat ovat olleet minulle tärkeitä lapsuudesta saakka. Ensimmäinen rukoukseni oli isosiskoni opettama Levolle lasken Luojani, mikä on säilynyt mielessäni siitä saakka.

– Haluan osaltani tehdä parhaani seurakunnan hengellisen elämän puolesta, sillä se on päivittäiseen elämään voimaa antava asia, Köngäs toteaa.

Valtuustotyöskentely ei kuitenkaan ole vastannut täysin Köngäksen ennakkoajatuksia.

– Hengelliset asiat eivät ole olleet läsnä niin paljon kuin oletin. Suurin huomio kohdistui ja kohdistuu taloudellisiin asioihin, mikä on täysin ymmärrettävää.

Puolangan kirkossa sähköstä maalämpöön

Puolangan seurakunnan seuraava iso taloudellinen satsaus on kirkon lattialämmityksen muuttaminen sähköstä maalämpöön. 400 000 euron investointiin on haettu avustusta Kirkkohallitukselta.

– Seurakunnan omat varat eivät riitä projektiin, eikä velaksi eläminen ole järkevää. Investointi olisi kuitenkin tarpeellinen, sillä se toisi merkittäviä säästöjä pidemmällä aikavälillä, Martti Köngäs kertoo.

Puolangan seurakunnassa on vuosien saatossa jouduttu luopumaan osasta kiinteistöistä.

– Varsinkin Rantamajan myyminen kirpaisi henkilökohtaisesti, sillä olin hankkimassa sitä aikanaan seurakunnalle. Ymmärrän kuitenkin, että siitä oli luovuttava vähäisen käytön ja kustannusten vuoksi.

Oman huolensa talouteen tuo seurakunnan vähenevä jäsenmäärä, sillä koko pitäjässä on asukkaita vain alle 3 000. Painetta henkilöstön irtisanomiseen ei silti ole.

– Työpaikat ovat nyt turvattuja. Asia erikseen ovat eläköitymisten tuomat järjestelyt. Silloin on todennäköistä, että virkoja yhdistetään ja henkilökunnan tehtävät laajentuvat, Köngäs uskoo.

Lähetyssihteeri toimii kokonaan vapaaehtoispohjalta

Vapaaehtoiset ovat tärkeitä Puolangan seurakunnalle, heidän panoksensa on merkittävä.

– Esimerkiksi lähetyssihteeri toimii täysin vapaaehtoispohjalta. Seurakunnassamme on myös paljon muita vapaaehtoishommien tekijöitä. Yksi heistä on vaimoni Kaarina, joka on innokas leipoja.

Köngäs iloitsee myös eri seurakuntien toimivasta yhteishengestä.

– Yhteiselomme helluntaiseurakunnan ja rauhanyhdistyksen kanssa sujuu kitkatta. Meillä ei ole mitään ongelmia keskenämme.

Ongelmia ei seurakunnassa ole myöskään politiikan saralla.

– Edellisissä vaaleissakin kaikki ehdokkaat olivat samalla listalla. Kirkkoneuvostoa koottaessa otimme kuitenkin huomioon myös puoluetaustoja.

Valtuutettujen tärkeimmäksi piirteeksi Köngäs nostaa laajan osaamisen.

– Mitä enemmän valtuustossa on eri alojen osaajia, sitä parempi on lopputulos. Kun kaikkien valtuutettujen tietämys yhdistetään, on se varmasti seurakunnan etu.

Voimaa suunnistuksesta

Päätöksentekoon eläkkeellä oleva opettaja ammentaa voimaa urheilun parista. Köngäs toimii muun muassa Puolangan Ryhdin puheenjohtajana.

– Läheisimmät lajit itselleni ovat hiihtosuunnistus sekä tavallinen suunnistus. Olen myös ollut mukana esimerkiksi Jukolan Viestissä kymmeniä kertoja.

Rastien etsimisessä puolankalaista kiehtoo monipuolisuus. Paketin on toimittava niin fysiikan kuin pääkopan osalta.

– Rasteille on osattava löytää paras mahdollinen reitti. Siirtymistä taas edesauttaa hyvä fyysinen kunto. Kaiken ydin on siis toimiva kokonaisuus, Köngäs hymyilee.

Kuva: Köngäksen kotialbumi

Edellinen artikkeliKolumni: Eikö Jeesus olekaan ainoa tie Jumalan luo?
Seuraava artikkeliÄänekosken seurakunta ja Suomi–Venäjä-seura tekevät yhteistyötä tehdastyöläisten parissa

Ei näytettäviä viestejä