Luontohaaste etsii yhä kohteita kunnilta ja seurakunnilta

Osallistuakseen kilpailuun kunnan tai seurakunnan täytyy tehdä suojelupäätös yhdelle tai useammalle omistamalleen merkittävälle luontoalueelle. Luontohaaste-kilpailun vuoden 2011 kilpailun teemana ovat metsät ja suot.

Kilpailussa etsitään sekä luonnon että virkistyskäytön kannalta edustavia suojelualueita luonnon suojelemiseksi ja virkistysmahdollisuuksien parantamiseksi.

Vuonna 2010 Luontohaasteen voiton veivät Jyväskylän kaupunki sekä Vantaan ja Helsingin seurakuntayhtymät. Yhteensä 19 kuntaa ja seurakuntaa ilmoitti kohteita haastekampanjaan sen ensimmäisenä toteuttamisvuonna. Uusia suojelualueita kertyi yli 1100 hehtaaria.

– Viime vuonna saavutettu kansallispuistollinen suojelualueita yllätti positiivisesti. Monimuotoinen lähiluonto on menestystekijä ja nostaa esimerkiksi asuma-alueen arvoa. Odotammekin nyt vähintään viime vuoden tasoista kilpailua, sanoo puheenjohtaja Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Soilla on erityisiä virkistysarvoja kuten marjat, linnusto, omaleimainen kasvillisuus ja maisema. Luonnontilaiset suot ja vanhat metsät ovat myös tärkeitä luonnon hiilivarastoja, joita suojelemalla voidaan hidastaa ilmastonmuutosta. Suomen ainutlaatuinen suoluonto on käynyt etenkin maan eteläosissa uhanalaiseksi.

Erilaisia suojelualueita tarvitaan lisää luonnon monimuotoisuuden vähenemisen pysäyttämiseksi. Kunnilla ja seurakunnilla on merkittävä rooli maanomistajina.

Kilpailun haastajatahoina ovat Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Latu ja Suomen Partiolaiset. Raadissa toimivat Suomen kuntaliitto, Kirkkohallitus, Suomen ympäristökeskus sekä ympäristöministeriö.

Luontohaaste-kilpailu jatkuu jokavuotisena koko alkaneen vuosikymmenen.

Edellinen artikkeliOtto kysyy nyt haluatko lahjoittaa
Seuraava artikkeli”Mullistavan löydön” epäaitous sai vahvistusta

Ei näytettäviä viestejä