Leo Mellerin 70-luvun tuotantoa käsittelevä gradu: ”Sävy jyrkkä ja pelottava”

Saarnaaja Leo Mellerin 1970-luvun tuotannosta on tehty Suomen historian pro gradu -tutkielma. Matti Ylisen Jyväskylän yliopistossa hyväksytty pro gradu -tutkielma käsittelee Mellerin kirjallista tuotantoa vuosina 1971–1979.

Meller julkaisi 1970-luvulla kaikkiaan 19 kirjaa, joissa käsitellään myös maailmanpolitiikan tapahtumia kuten Israelin asemaa Lähi-idässä ja kahden suurvallan välisiä suhteita. Suomen poliittisesta tilanteesta Meller käsittelee Ylisen mukaan erityisesti presidentti Urho Kekkosen pitkää virkakautta, Suomen ja Neuvostoliiton välistä YYA-sopimusta, suomalaista kommunismia ja ”päättäjien rahanahnetta politiikkaa”.

Poliittisia tapahtumia Meller käsittelee gradun mukaan Raamatun valossa ja antaa tapahtumille raamatullisen merkityksen. Erityisesti Meller viittaa Danielin kirjaan ja Ilmestyskirjaan. Tuotannon sävyä Ylinen kuvailee ”jyrkäksi ja jopa pelottavaksi”.

Mellerin saavuttamaa suosiota voidaan Ylisen mukaan selittää sekä helluntailiikkeen kasvun avulla että yhteiskunnallisen muutoksen kautta. ”Jos Leo Melleriä ei olisi tullut, niin jostain toisesta olisi tullut Leo Meller”, Ylinen kirjoittaa.

Gradu on luettavissa Jyväskylän yliopiston sivuilla.

Lue myös:

”Olin heti varma, että hän on huijari”

Edellinen artikkeliSymboli: Tähti johdattaa ja kertoo syntymästä
Seuraava artikkeliIltaperhekerhot saavat Sonkajärvellä jatkoa

Ei näytettäviä viestejä