Lars Levi Laestadius oli monen uran saamelainen tiedemies


Laestadiuskirja on monta unohdettua tiedemiehen uraa ja hyvin feminiininen Jumala-kuva. Uusimman kirjan mukaan häntä voi pitää maailman merkittävimpänä saamelaisena. Laestadius ei tosin enää tuntisi lestadiolaista liikettä, kirjoittaa 7.7. ilmestyvä Askel-lehti.

Laestadius syntyi 211 vuotta sitten ja kuoli 150 vuotta sitten. Äiti oli saamelainen ja myös hänen vaimonsa oli saamelaista sukua. Heillä lasketaan olevan nykyään noin 700 jälkeläistä ympäri maailman, elääpä Ruotsissa tutkijana täyskaima Lars Levi Laestadius.

Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen kirja Lars Levi Laestadius – yksi mies, seitsemän elämää (Kirjapaja 2011) valottaa Laestadiuksen tuntemattomia elämänalueita. Pentikäinen on hiihtänyt Lapin tuntureilla Laestadiuksen jäljillä ja penkonut käsikirjoituksia muun muassa Ranskassa Versailles’n linnan ullakoilla. Laestadiuksen elämänvaiheiden selvittäminen vaati salapoliisityötä.

– Laestadius on kaikkien aikojen merkittävin saamelainen. Hän oli yhtä aikaa kielentutkija, kirjailija, lehtimies, botanisti ja ekologi, uskonnonfilosofi ja -psykologi sekä etnografi ja uskontotieteilijä – sekä pappi, julistaja ja sielunhoitaja, Pentikäinen tiivistää.

Juha Pentikäinen on uskontotieteen professori ja filosofian tohtori. Hän kertoo kasvaneensa kirjansa päähenkilön synnyttämään herätysliikkeeseen, joskin sen avarammalta ja suvaitsevammalta reunalta.

– Laestadiuksen Jumala-kuva ja naiskäsitys poikkeavat niin paljon nykyisestä lestadiolaisuudesta, että hän tuskin tunnistaisi liikettä, Pentikäinen väittää Askel-lehdessä.

Lue lisää Pentikäisen ajatuksia heinäkuun Askel-lehdestä (7.7.).


INFO:


Laestadiuksen juhlavuoden Tapahtumia Ranskassa:

Lars Levi Laestadius – Ranskan kunnialegioonan ritari ja La Recherche -retkikunnan Lapin opas ja mytologi. Hänen kuolemansa 150-vuotisjuhlaseminaari pidetään Versailles’n yliopistossa sekä linnassa sekä Pariisin Suomi-instituutissa 16.-18.11.2011. Ohjelmaan kuuluu juhlamessu Pariisin luterilaisessa kirkossa 17.11.2011.

Tapahtumia Suomessa: Lars Levi ja Petrus Laestadiuksen Uppsalan opiskeluaikaa ja kulttuurivaikutusta koskeva suomalais-ruotsalainen seminaari Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa 15-16.2.2012.

Edellinen artikkeliJuutalaiset ja muslimit tyytymättömiä eläinten teurastustapaan
Seuraava artikkeliPäätoimittaja kokenut painostusta – Vanhoillislestadiolaiset peruvat Kalevan tilauksia

Ei näytettäviä viestejä