Kuolinilmoituksen ”kömpelölle ilmaisulle” on vaihtoehto

Kirkon jumalanpalveluselämän ja musiikkitoiminnan johtajan Kai Vahtolan mielestä kuolinilmoituksen ilmaus ”Siunaus toimitettu läheisten läsnä ollessa” on kielellisesti kömpelö. Hän nostaa kirkon tiedotuskeskuksen haastattelussa esiin korvaavan ilmaisun. Kai Vahtolan mukaan paremmin asian ilmaisevat sanat ”Siunattu läheisten saattamana”, jota myös käytetään.

Vahtolan mukaan tämä ilmaus kertoo, että hautaan siunaaminen on jo toimitettu, jolloin ilmoituksen tehtävä on vain saattaa kuolemantapaus lukijan tietoon.

– Hautausilmoituksessa voidaan antaa myös tietoa hautaan siunaamisesta ja muistotilaisuudesta. Nykyään kuoleman ja surun yksityinen luonne on lisääntynyt. Omaisen saattaminen viimeiselle matkalle ja surun läpikäyminen auttavat surutyössä, Kai Vahtola sanoo.

Vahtola pitää kuolinilmoitusta myös ihmisen elämäntyön kunnioittamisen ja lähisuhteiden merkityksen symbolina. Lehdestä leikattu ilmoitus kantaa vainajan muistoa vielä silloinkin, kun muut muistamisen muodot unohtuvat ja haalistuvat pois.

– Omaisen tai ystävän muistaminen kantaa mukanaan toivoa kohtaamisesta – aivan kuin ylösnousemuksen aamun sarastusta kuoleman ja katoavaisuuden hämäryydessä, Vahtola näkee.


Kuolinilmoitus

Kuolinilmoitus on suruviesti. Kuolinilmoituksella kerrotaan läheisen poismenosta, kutsutaan siunaustilaisuuteen tai kiitetään muistamisesta.

Kuolinilmoituksessa on vainajan henkilötiedot eli nimi, syntymä- ja kuolinaika sekä vainajan siviilisääty, ammatti tai työpaikka. Lisäksi siinä on lähiomaisten tietoja. Kuolinilmoitus avaa myös vainajan elämänkohtaloa, kuten esimerkiksi oliko hän sotaveteraani tai lotta. Muistovärssyssä puolestaan kuvataan vainajan elämänarvoja tai omaisten asennetta vainajaan.

Nykyään ovat yleistyneet yhteiset kuolinilmoitukset iäkkäistä pariskunnista, joista toinen on kuollut ehkä jo useita vuosia aiemmin.

Kuolinilmoituksessa on keskeisesti esillä tyhjä risti. Se kuvaa ylösnousemusta ja toivoa. Se on suomalaisessa kulttuurissa myös yleisesti käytetty kristillisen elämänkatsomuksen symboli. Lehdissä näkee myös muita symboleja kuten taivaanrantaa tai purjevenettä, mutta ne eivät ole kovin yleisiä.

Edellinen artikkeliKaleva: Vanhoillislestadiolaisuuden piirissä useita hyväksikäyttäjiä
Seuraava artikkeliSTM: Alaikäisille annettavat vaihtoehtohoidot terveydenhuollon ammattilaisten valvontaan

Ei näytettäviä viestejä