Kuningatar Elisabetin ja paavin joulupuheissa korostui kaipuu ihmisen lähelle

Uudenvuoden puheet ovat vielä tulollaan, mutta koronan varjossa eletyn joulun kahdessa merkittävässä puheessa korostui kaipaus ihmisen lähelle.

Ehkä liikuttavin oli Englannin kuningatar Elisabetin joulupäivän puhe Windsorin linnasta. Siinä hän kertoi kaipuustaan ja kunnioituksestaan edesmennyttä puolisoaan prinssi Philipiä kohtaan.

– Ilkikurinen, kysyvä pilke oli yhtä kirkas lopussa kuin silloin, kun näin hänet ensimmäisen kerran, kuningatar muisteli Philipin huumoria.

Tulevalta vuodelta kuningatar kertoi odottavansa helmikuussa alkavaa omaa platinajuhlavuottaan.

– Toivon että se on kaikille mahdollisuus iloita yhdessäolon tunteesta; mahdollisuus olla kiitollinen viimeisten seitsemänkymmenen vuoden valtavista edistysaskelista yhteiskunnan, tieteen ja kulttuurin saralla ja mahdollisuus katsoa luottavaisina tulevaisuuteen, kuningatar totesi.

Paavi Franciscus piti perinteisen urbi et orbi -siunauksensa Paavalinkirkon aukiolla joulupäivänä. Urbi et orbi tarkoittaa suomeksi ”kaupungille ja maailmalle”.

Paavi ilmaisi puheessaan huolensa siitä, että pandemia-aikana ihmiset ajautuvat kauemmas toisistaan ja keskittyvät hoitamaan vain omat asiansa eivätkä enää pyri kohtaamaan toisiaan ja tekemään asioita yhdessä.

– Myös kansainvälisellä tasolla on vaarana se, että vuoropuhelua vältetään. Vaarana on, että tämä monitahoinen kriisi saa meidät turvautumaan oikopolkuihin sen sijaan että lähtisimme vuoropuhelun pitemmille reiteille. Kuitenkin vain jälkimmäiset johtavat konfliktien ratkaisuun ja tuottavat kestävää hyvää meille kaikille, paavi varoitti.

Yksinpuhelu ei paavin mukaan ole Jumalankaan tahto, vaan vuoropuhelu kuuluu Jumalan olemukseen.

– Jumala itse on Isä, Poika ja Pyhä Henki, siis vuoropuhelua, paavi totesi.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliIntian kristityillä vaikea vainojoulu – nyt maan hallitus on estänyt Äiti Teresan järjestön ulkomaisen rahoituksen
Seuraava artikkeliArvio: Tarmo Kunnas kirjoittaa raskaan sarjan pohdintaa uskonnosta ja moraalista

Ei näytettäviä viestejä