Kouluvuosi alkoi hankalissa oloissa Keski-Afrikan tasavallassa

Lukuvuosi 2014–2015 alkoi Keski-Afrikan tasavallassa. Koulun alkua varjostavat viime viikkoina uudelleen kärjistyneet väkivaltaisuudet pääkaupungissa Banguissa ja sen ympäristössä. Ihmisiä on lähtenyt kodeistaan levottomuuksien takia, eikä osa vanhemmista uskalla lähettää lapsia kouluun.

– Vielä muutama viikko sitten ihmiset oikein odottivat koulujen alkua. He pitivät sitä symbolisena merkkinä rauhaan ja normaaliin arkeen palaamisesta, sillä loppukesä ja alkusyksy olivat suhteellisen vakaat, sanoo Ulkomaanavun maajohtaja Andrea Trevisan Keski-Afrikan tasavallasta.

Keski-Afrikan kouluvuosi 2013–2014 jouduttiin keskeyttämään tammikuussa, kun Séléka- ja Anti-balaka-taistelijoiden siviileihin kohdistamat väkivaltaisuudet levisivät. Joillain alueilla nähtiin merkkejä jopa etnisistä puhdistuksista.

Kouluvuosi käynnistyi uudestaan joissain kouluissa maalis-huhtikuussa. Kaikkia kouluja ei avattu ja auki olevistakin osa on niin huonossa kunnossa, että opiskelu erittäin vaikeaa. Kokonaistilastoja nyt toiminnassa olevista kouluista ei ole saatavilla.

– Joillain alueilla auki on 80 prosenttia kouluista, toisilla vain 30 prosenttia. Kaikille alueille ei pääse lainkaan, sanoo Ulkomaanavun ohjelmakoordinaattori Romain Monsieur.

Ulkomaanavun työtä Keski-Afrikassa rahoittaa Suomen ulkoministeriö. Huhtikuun jälkeen on korjattu 25 koulua, joissa opiskelee tuhansia lapsia ja nuoria. Kesästä lähtien korjaustyötä on tehty yhdessä YK:n lastenjärjestön Unicefin kanssa.

Edellinen artikkeliFacebook-ryhmän videotempaus jää Maarit Hirveltä väliin
Seuraava artikkeliSuomen hautaustoiminnan keskusliitto 125 vuotta

Ei näytettäviä viestejä