Koptien paavi on kuollut

Egyptin koptilais-ortodoksisen kirkon päämies, paavi Shenouda III on kuollut.Hän menehtyi Kairossa 17. maaliskuuta 2012 pitkällisen sairauden jälkeen 88 vuoden iässä.

Luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sekä katolisen kirkon piispa Teemu Sippo SCJ lähettivät surunvalittelunsa Suomessa toimivien kirkkojen puolesta koptilais-ortodoksiselle kirkolle.

Paavi Shenouda III oli 117. apostoli Markuksen seuraaja Aleksandrian piispanistuimella, jolta hän vuodesta 1971 johti 12 miljoonan jäsenen koptikirkkoa. Shenouda III saavutti Egyptin viimeaikaisissa muutoksissa eri osapuolten luottamuksen.

Hän osallistui muun muassa Kirkkojen Maailmanneuvoston toimintaan sen keskuskomitean jäsenenä vuosina 1991–1998. Shenouda III johti katolisen kirkon ja koptien oppikeskusteluja ja oli ensimmäinen Khalkedonissa vuonna 451 pidetyn kirkolliskokouksen jälkeen Vatikaanissa vieraillut koptikirkon johtaja.

Sekä luterilaisen että ortodoksisen kirkon yhteydet paavi Shenoudaan ovat olleet läheiset vuosikymmenien ajan. Arkkipiispa Jukka Paarma ja arkkipiispa Leo tapasivat paavi Shenoudan Kairossa huhtikuussa 2010.

Edellinen artikkeliMitä sielulle ja ruumiille tapahtuu kuoleman jälkeen?
Seuraava artikkeliArkkipiispa Mäkisestä Tuomiokirkon nuorisokuoron suojelija

Ei näytettäviä viestejä