Kommentti: Verottaja tappoi Kirkon Ulkomaan­avun hävikkiruoka­kaupan – jäykillä päätöksillä mitätöidään ilmasto­teot ja vapaa­ehtoisten motivaatio

Hävikkiruokakauppa WeFood on toiminut kauppakeskus Redissä Helsingissä. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanavun (KUA) vuonna 2018 perustama hävikkiruokakauppa WeFood sulkee ovensa heinäkuun lopussa. Suomen ensimmäisen hävikkiruokakaupan lopettaminen on kylmä suihku kaikille vapaaehtoisille ja virtuaalisen osakkeen omistajille, jotka ovat auttaneet WeFoodin alkuun ja pyörittäneet sitä.

Toimintansa aikana WeFood on onnistunut vähentämään hävikkiruokaa jo noin 400 tonnia.

Lopettamisen taustalla on verottaja, joka pakottaa WeFoodin maksamaan lahjoitettujen tuotteiden myynnistä arvonlisäveroa. Vuoden 2021 veropäätöksen jälkeen KUA yritti löytää erilaisia tapoja tehdä toiminnasta kannattavaa verosta huolimatta mutta ei onnistunut.

WeFood on saanut koko toimintansa ajan hävikkiruoan lahjoituksina yhteistyökumppaneiltaan. Tavarat on noudettu sponsoroidulla sähköisellä pakettiautolla. WeFoodin toiminta ja siinä mukana olleet yritykset ovat tehneet merkittävän ilmastoteon.

Helsingissä kauppakeskus Redissä toimivan myymälän esikuva on Tanskassa. Siellä vuonna 2016 perustettu WeFood on KUA:n sisarjärjestön Tanskan Kirkon Ulkomaanavun (Kirkens Nödhjaelp) idea. Tanskassa homma toimii edelleen ja kasvaa. Myymälöitä on kuusi.

Pelkästään viime vuonna se pelasti 416 tonnia hävikkiruokaa parempiin suihin. Rahaa toiminta tuotti 3,1 miljoonaa Tanskan kruunua (yli 340 000 euroa). Tämä siis vuonna 2021. Tulos on Tanskan WeFoodin mukaan parantunut vuosi vuodelta.

Se, mikä toimii Tanskassa, ei näytä toimivan Suomessa.

KUA:n rahoitusjohtaja Ritka Harju haluaisi hävikkiruoan vähentäjille verohelpotuksia. Ylellä hän muistuttaa Luonnonvarakeskuksen laatimasta kansallisesta ohjelmasta, jolla pyritään vähentämään ruoan hävikkiä. Verottajan päätös on ristiriidassa tämän linjauksen kanssa.

Ruuan hinta nousee ja puhutaan maailmanlaajuisesta ruokakriisistä. Olisi korkea aika löytää yhteinen linja hävikin vähentämisessä. Jäykillä veropäätöksillä tapetaan paitsi ilmastoteot myös vapaaehtoistyöntekijöiden motivaatio.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Kommentti: Verottaja tappoi Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokakaupan – jäykillä päätöksillä mitätöidään ilmastoteot ja vapaaehtoisten motivaatio