Kommentti: Mikä on arkkipiispan mielestä elämän tarkoitus – ja miten siitä kirjoitetaan uutinen?

Arkkipiispa Kari Mäkinen oli viime lauantaina Ylen Ykkösaamussa toimittaja Jari Korkin vieraana.

Korkin kysymykset liittyivät ennen kaikkea siihen, miten kirkko suhtautuu sateenkaariparien vihkimiseen. Yksi yleisökysymys kuitenkin nosti keskustelun kertaheitolla päivänpolttavien aiheiden yläpuolelle.

Toimittaja esitti arkkipiispalle todellisen klassikkokysymyksen: mikä on elämän tarkoitus?

Vastaus on itsessään mielenkiintoinen ja kertomisen väärti, mutta samalla se vie pohtimaan sitaattikäytäntöjä. Alkuperäisen vastauksen ja siitä tehdyn uutissitaatin välillä kun on aina eroa.

Uutissitaatin mukaan Kari Mäkinen vastasi Korkin kysymykseen näin:

– Elämän tarkoitus on palvella elämää. Jumala on antanut elämän käytettäväksi toisia ihmisiä varten. Jumala myös antaa eteeni tilanteita, joissa minun tulee mahdollisimman hyvin toteuttaa tätä tarkoitusta.

Yllä oleva sitaatti on allekirjoittaneen eli toimittajan tätä kommenttijuttua varten tekemä.

***

Viime lauantaina Helsingin yliopistossa tarkastettiin kielentukija Lauri Haapasen väitöskirja Quoting Practices in Written Journalism (Lainauskäytäntöjä kirjoitetussa journalismissa). Asiasta kertoi muun muassa Helsingin Sanomat.

Haapanen käyttää väitöskirjassaan esimerkkejä. Ne osoittavat, että lainauksia muokataan juuri niin vähän tai paljon kuin on tarpeen kulloisessakin lehtijutussa.

Jos joku ihmettelee, miksi lehteen ei paineta haastattelulausuntoja sellaisenaan, vastaus on, että selkeyden vuoksi. Puhekielinen vastaus vaatii siistimistä aina, kun siitä tehdään kirjallinen versio.

Vastausten tiivistäminen on sekä lukijan että haastateltavan etu. Asia kirkastuu. Haastateltava saa sanottavansa esille. Lukijalta säästyy aikaa.

Haastattelulausunnon tiivistäminen sitaateiksi vaatii luonnollisesti tarkkuutta ja objektiivisuutta (kyllä, myös sitä!). Toimittaja on vastuussa sekä haastateltavalle että lukijalle.

Haapasen väitöskirja on tärkeä puheenvuoro juuri nyt, kun perinteinen media ja toimittajan työ asetetaan kyseenalaiseksi.

***

Mitä arkkipiispa Kari Mäkinen tarkkaan ottaen sanoi elämän tarkoituksesta? Edellä oleva sitaatti kiteyttää vastauksen, vai kiteyttääkö sittenkään?

Tältä vastaus näyttää (kuulostaa) ilman toimittajan tekemää tiivistelmää:

”Ää… Se onkin kovan luokan kysymys ja… ja erityisen kovan luokan kysymys vastata.. vastata lyhyesti ja… ja mä ajattelen… elämän tarkoituksesta kyllä niin että… että elämän tarkoitus on, on… tö.. on palvella elämää. Palvella toisia ihmisiä ja palvella tätä Jumalan antamaa elämää. Siis että, että… mun elämäni minun elämäni on annettu minulle käytettäväksi… Jumala on antanut sen käytettäväksi… ei niinkun jotenkin itseäni varten vaan, vaan tätä kokonaisuutta varten… Ja mitä kaikkea se sitten merkitsee ja mitä kaikkea Jumala tuo minulle vastaan, niin … niin tota sitä mä en voi itse tietää, mutta minun tarkoitukseni on niissä tilanteissa pyrkiä toteuttamaan sitä niin hyvin ku mahdollista.”

Osapuilleen samanlaisilta näyttävät kenen tahansa haastattelulausunnot, jos ne litteroi eli kirjoittaa tarkasti puhekielisessä muodossa sidesanoineen.

Arkkipiispan 11.3. lähetetty haastattelu on katsottavissa Yle Areenassa. Kysymys elämän tarkoituksesta löytyy kohdasta 28.30.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliAnalyysi: Helsingin piispanvaali kaipaa konservatiivia
Seuraava artikkeliLähetyslentäjä Aarno Alanteelle lentokapteenin arvonimi

Ei näytettäviä viestejä