Kolumni: Korkea äänestysprosentti osoittaa, että kirkko on edelleen keskellä kylää myös ihmisten mielissä

Neljä vuotta sitten Taivalkoskella seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 37,7. Äänestysprosentti nousi edellisistä vaaleista yli kuudella prosenttiyksiköllä ja oli yksi koko maan korkeimmista.

Valtakunnallinen äänestysprosentti oli vain 14,4. Koko maan korkein äänestysprosentti oli pienessä Kinnulan seurakunnassa. Kinnulalaisista melkein puolet äänesti. Hiippakunnista korkein äänestysprosentti oli Lapualla ja matalin Helsingissä, missä äänestysprosentti oli 10,9.

Kirkkoherrana koen kiitollisuutta siitä, että seurakunnan asiat kiinnostavat ihan tavallisia seurakuntalaisia. Esimerkiksi kirkon peruskorjaukseen monella on vahva mielipide. Välillä keskustelu on ollut hyvinkin reipasta. Seurakuntavaalit ovat seurakuntalaisten aito mahdollisuus vaikuttaa oman kotiseurakunnan suuntaan ja tulevaisuuteen.

* * *

Jo pidemmän aikaa seurakuntavaalien äänestysprosentit ovat olleet laskusuunnassa. Valtakunnalliset ja seurakuntakohtaiset äänestysprosentit ovat yksi mittari seurakuntalaisten osoittamalle kiinnostukselle kirkon ja seurakunnan asioita kohtaan. Suoraan sanottuna ajattelen, että alle 20 prosentin ja varsinkin alle kymmenen prosentin äänestysaktiivisuus on hälyttävä viesti seurakuntalaisten kiinnostuksen puutteesta.

Kirkkohallituksen määrittelemiin kriisiytyvän seurakunnan kriteereihin olisi perusteltua lisätä seurakuntavaalien äänestysprosentti. Sopuvaaleihin päätyneen seurakunnan tulevaisuuden edellytyksiä tulisi vakavasti arvioida. Ilman seurakuntalaisten vahvaa osallisuutta ja tahtoa vastuunkantoon seurakunnan tulevaisuutta on haastavaa rakentaa.

Kirkkovaltuuston kokoonpanon tulisi mahdollisimman monipuolisesti kuvastaa seurakunnan jäsenistöä. Päätöksentekoon tarvitaan erilaisia painotuksia ja näkemyksiä. Korkea äänestysprosentti auttaa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Matala äänestysaktiivisuus jättää seurakunnan herkästi harvojen temmellyskentäksi. Seurakuntavaalien korkea äänestysprosentti osoittaa, että kirkko on edelleen keskellä kylää myös ihmisten mielissä.

* * *

Vaaleissakin tulee olla tavoitteita ja tavoitteiden eteen tulee nähdä vaivaa. Taivalkoskella äänestysprosenttitavoitteeksi on tällä kertaa sovittu 40,7. Tavoite on tarkoituksella asetettu korkealle. Onnistunut ehdokasasettelu lupailee hyvää tulosta. Seurakunnan jäsenmäärään suhteutettuna ehdokkaita on poikkeuksellisen runsaasti. Ehdokasjoukko kuvastaa hyvin seurakuntalaisten moninaisuutta.

Tunteita herättävistä aiheistakaan ei ole uupeloa. Marraskuussa valittavat luottamushenkilöt tulevat olemaan paljon vartijana. Korkea äänestysprosentti antaa selkänojaa vaikeillekin päätöksille.

Kirjoittaja on Taivalkosken seurakunnan kirkkoherra ja Koillismaan rovastikunnan lääninrovasti.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä seuraavat esitystä ja missä?
Seuraava artikkeliKirkkoherra Mari Parkkinen lähtee ehdolle Mikkelin piispanvaaliin

Ei näytettäviä viestejä