Kokemäellä väännetään maallikon oikeudesta saarnata

Kirkkoherra Hannu Tomperi uskoisi kokemäkeläisen hautaustoimialan yrittäjän Markku Tuomikorven esittävän saarnoissaan seurakunnan kannalta kestämättömiä opetuksia. Tämän vuoksi hän on ohjeistanut seurakunnan työntekijöitä, ettei Tuomikorven pidä opettaa seurakunnan nimissä. Tuomikorpi vaatii nyt kirkkoneuvostolta oikeutta saarnata.


Satakunnan Kansa
kertoi eilen kokemäkeläisen hautaustoimialan yrittäjän, diakoni Markku Tuomikorven hakevan purkua saarna- ja opetuskiellolleen kirkkoneuvostolta. Tuomikorpi ei ole seurakunnan palkkalistoilla. Kokemäen kirkkoherra Hannu Tomperi huomauttaa, ettei hän ole edes voinut langettaa kieltoa henkilölle, jolla ei virallisesti saarnalupaa olekaan.

– Olen ohjeistanut seurakuntani työntekijöitä sillä tavalla, että en pidä Tuomikorven puheiden teologista sisältöä sellaisena, että se sopisi tilanteisiin, joissa voidaan käsittää, että se olisi Kokemäen seurakunnan antamaa opetusta, Tomperi toteaa Kotimaa24:lle.

Kirkkoherran mukaan hänellä on syytä olettaa, että puheet voisivat sisältää hyökkäyksiä kirkkoa, pappeja ja ihmisten persoonallisuutta ja olemusta kohtaan. Yksi polttavista kysymyksistä on Tuomikorven suhtautuminen homoseksuaalisuuteen.

– Olen myös sanonut Tuomikorvelle, että hän on aivan vapaa puhumaan kaikissa yksityisissä tilanteissa, joihin häntä yksityishenkilöt pyytävät, muttei seurakunnan nimissä, Tomperi sanoo.

”Kokemäellä vääristellään evankeliumia”

Tuomikorven mukaan kirkkoherra itse pyysi häntä jättämään kirkkoneuvostolle anomuksen saarnaamis- ja opetusoikeudesta. Tomperi kertoo, että hän aikoo käsitellä asian kirkkoherran päätöksenä, mutta kirkkoneuvosto pääsee keskustelemaan asiasta, jota käsitellään ensi kuussa. Tomperi ei tiedä vielä, miten hän suhtautuu Tuomikorven pyyntöön, vaan puhuu aikalisästä.

Tuomikorpi kertoo kirjoittaneensa Jokilaakso-lehteen 9.2. Kokemäen seurakunnan ja kirkon tilanteesta. Kirjoituksessaan hän oli muun muassa esittänyt tilastoja, joiden mukaan joulun ajan jumalanpalvelusten kävijämäärät ovat laskeneet Kokemäellä vuodesta 1985 vuoteen 2010 puolella. Kirkkoherra Tomperi huomauttaa, että tuossa ajassa jumalanpalvelusten kävijämäärät ovat laskeneet valtakunnallisesti.

– Kyselin, mistä tämä mahtaa johtua. Päädyin siihen, että se johtuu siitä, että meillä on mukauduttu kirkon vallitsevaan linjaan. Julistus ei ole enää kirkas. Kokemäellä peräti vääristellään evankeliumia joissakin saarnoissa. Annoin opastusta, miten pitäisi toimia. Pitäisi tehdä parannusta ja ruveta julistamaan puhdasta evankeliumin sanaa, Tuomikorpi sanoo.

Pian kirjoituksen jälkeen kirkkoherra Tomperi oli tiedottanut seurakuntansa työntekijöille sisäisellä kirjeellä, ettei Tuomikorven pitäisi antaa seurakunnan nimissä opetusta.

Kirjoituksessaan Tuomikorpi sanoo kertoneensa olevansa myös eri mieltä piispojen ja pappien kanssa rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden puolesta. Kotimaa24:lle Tuomikorpi suree sitä, ettei rukouksessa pyydetä ”Herraa vapauttamaan parisuhteensa rekisteröineet luonnolliseen sukupuoliyhteyteen”. Tuomikorven mielestä rukouksella siunattaisiin synti.

Edellisten kirkkoherrojen aikana Tuomikorpi sanoo saarnanneensa useamman kerran vuodessa. Hän kertoo saaneensa runsaasti viestejä – jopa Australiaa myöten – joissa kehotetaan häntä pitämään linjansa.

– Toivon, että ei tule asetelmaa, että olisi Tuomikorven ja Tomperin puoli kuten Raamatussa oltiin Apolloksen ja Paavalin puolta, vaan että keskustelu kulminoituisi siihen, ollaanko Raamatun puolella vai ei, Tuomikorpi sanoo.

Kokemäen tapahtumaketjusta kertoi aikanaan ensimmäisenä
Seurakuntalainen
.

Edellinen artikkeliJohanna Korhonen epäilee Luther-säätiön saavan rahaa Yhdysvalloista
Seuraava artikkeliPalkkaan, työhönottoon ja raskauteen liittyvä syrjintä työllistää tasa-arvovaltuutettua

Ei näytettäviä viestejä