Klaus Härön uutuus on kaunis elokuva rakkaudesta ja kateudesta

James Cosmo ja Bríd Brennan näyttelevät rakastuvaa paria Irlannin rannikolla. Kuva: Making Movies Oy

Jotain aivan toisenlaista on siinä, kun irlantilainen nainen riisuu essunsa. Keijukaismainen Bríd Brennan (Annie) toistaa eleen kahdesti, kerran vihaisesti, kerran viipyillen. Aina yhtä hurmaavasti. Ei ihme, että James Cosmon näyttelemä Howard rakastuu.

Klaus Härön uusin ohjaus Rakkaani merikapteeni sijoittuu Irlannin komeisiin maisemiin, ja sen näyttelijät ovat irlantilaisia.

Howard on eläkkeelle jäänyt merikapteeni ja leskimies. Annie on niin ikään leski, jonka Howardin tytär Grace (Catherine Walker) palkkaa isänsä kodinhoitajaksi. Karhumainen vanha merimies ei tahdo ketään synkkään taloonsa, joka sijaitsee aivan jumalaisen kauniilla paikalla meren äärellä. Mutta se essu. Ja se, että Annie kiinnittää huomiota asioihin, jotka ovat Howardille tärkeitä.

Härö kertoo pohtineensa sitä, miltä tuntuu kun tietää, että rakkaus on viimeinen. Hän halusi tehdä elokuvasta niin kauniin kuin inhimillisesti on mahdollista, koska viimeinen rakkaus on sen arvoinen.

Samalla elokuva on tarina isän ja lapsen hankalasta suhteesta – viimeiseen rakkauteen usein sekoittuvat rakastavaisten lapset. Sekä Gracea että Howardia painavat yhteisen menneisyyden taakat, joista Anniella ei ole tietoa. Tytärtä ja isää kumpaakin leimaa myös kyvyttömyys keskustella ikävistä asioista. Tästä jännitteestä rakentuu elokuvan raamit, joiden sisällä rakkaustarina elää. Isästään mustasukkainen Grace on suorastaan kiusallisen ahdistava hahmo halussaan hoivata isäänsä omalla tavallaan kuuntelematta lainkaan tämän tahtoa.

Tarinan miljöö on hyvin kurinalainen. Yhä uudelleen ajetaan aina vain kapeammaksi käyvää maaseututietä ikään kuin se olisi elokuvan selkäranka, joka jatkuu Howardin talon pitkänä eteiskäytävänä. Tunteista puhutaan aavan meren äärellä. Annie tuo taloon valoa ja naurua, Grace pimeyttä ja hiljaisuutta.

Rakkaani merikapteeni on kaunis elokuva. Se muistuttaa siitä, että rakkaus ei katso ikää ja on jokaisen menneisyyttä vahvempi. Se muistuttaa myös siitä, miten tärkeää onnellisuus on vielä elämän lopussa.

Katso elokuvan traileri täältä.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!