Kirkon työttömillä vapaaehtoisilla ei ongelmia

Yle uutisoi eilen, että työttömyyskorvausta saavat eivät saa osallistua mihin tahansa vapaaehtoistyöhön. Kirkon piirissä tehtävässä vapaaehtoistyössä ei ole tullut esiin ongelmia.

Helsingin seurakuntayhtymän vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Hanna Lipasti-Raulus kertoo, ettei hänen korviinsa ole kantautunut seurakunnista yhtäkään konkreettista tapausta, jossa työvoimatoimisto olisi kieltänyt työttömältä vapaaehtoistyön.

– Voi tietysti olla tapauksia, joista en ole kuullut mitään. Pääkaupunkiseudun vapaaehtoistoimijoiden verkostossa asia on ollut esillä jo pitkään, ja joillakin järjestöillä on tämä ongelma noussut esiin.

Seurakunnan vapaaehtoistoimintaan kuitenkin osallistuu niin työttömiä kuin työssäkäyviäkin laajasti yhteiskunnan eri aloilta.

Hankaluuksia aiheuttaa lainkohta, joka kieltää päivärahan silloin, kun työtön työskentelee palkatta sellaisissa tehtävissä, jotka yleisesti tehdään työsuhteessa. Luvallista vapaaehtoistyötä on siis hankala määritellä, sillä käytännössä mistä tahansa tehtävistä voisi maksaa rahallisen korvauksen.

Työ- ja elinkeinotoimistoilla ei ole yhtenäistä ohjetta siitä, millaista vapaaehtoistyötä saa tehdä, mutta yhteinen linjaus on luvassa vielä kevään aikana.

– Meidän tiukka linjamme on, ettei vapaaehtoistyöllä korvata palkkatyötä. Ammattityö on ammattilaisten tehtävä, ja vapaaehtoinen tuo siihen oman lisänsä, Lipasti-Raulus sanoo.

– Meidän kantamme on se, ettei vapaaehtoistyö saa estää työttömyyskorvauksen saamista.

Myöskään Helsinki Missiossa työttömien kohtaamat ongelmat eivät ole kovin yleisiä, kertoo kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund.

Grönlundin mukaan Suomessa ei ole akuuttina vaarana, että palkkatyötä korvattaisiin vapaaehtoisten panoksella.

– Pikemminkin se on ongelma, että vailla työtä olevat passivoituvat kotiin, vapaaehtoistoiminta olisi tapa antaa heille osallisuuden ja aktiivisuuden mahdollisuuksia. Eikä tulossa olevan ohjeistuksen tarkoituksena olekaan kieltää vapaaehtoistyötä, vaan selkeyttää käytäntöjä TE-toimistoissa.

Linkki Ylen uutiseen

Edellinen artikkeliVasta-adressi tasa-arvoiselle avioliitolle menestyy verkossa
Seuraava artikkeliPlan aloittaa vihapuheen vastaisen kampanjan

Ei näytettäviä viestejä