Kirkon teesit kaipaavat päivitystä

Keskustelu teeseistä uhkasi yltyä talk show’ksi teemalla Kai Sadinmaa vastaan muut Kouvolan Kirkkopäivien KirkkoAreena-paneelissa. Jeesuksesta tosin oltiin yksimielisiä.

Keskustelun juontaja, Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo naulasi aluksi ilmaan teesinsä: kirkon tulee olla sanassa, ajassa ja kasassa.

Reformaation juhlavuoden projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen tarkensi Laajasalon viimeistä teesiä:

– Kirkko on maailmanlaajasti niin pirstoutunut ja jakautunut, että paras kiteytys teesiksi kuuluu nyt: Kasaan!

Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki esitteli omat kymmenen teesiään, joista ensimmäinen kuului: Älä häpeä Jeesusta. Siitä myös Sadinmaa oli samaa mieltä, sillä hänen kirjansa 10 teesiä kirkolle alkaa niin ikään Jeesus-teesillä: Älä valehtele Jeesuksesta.

Lähes kaikessa muussa Kai Sadinmaa oli eri meiltä muiden keskustelijoiden kanssa. Hänellä oli mukanaan myös filmiryhmä, joka tekee Sadinmaasta dokumenttielokuvaa.

Sadinmaa äityi puhumaan profeetallisella tyylillä kirkosta, joka on antautunut rahan vallalle.

– Mitä enemmän on köyhiä, sen paremmin kirkolla menee, sillä se saa esittää laupiasta. Kirkko on läpeensä poliittinen laitos. Seurakuntalaiset, syöskää meidät papit pois valtaistuimelta!

Keskustelijat olivat suunnilleen samaa mieltä siitä, että uusia teesejä tulee tehdä koko ajan ja että kaikilla on oikeus niitä tehdä. Teesien naulaamispaikasta vallitsi hieman erimielisyyttä. Heli Karhumäki näki netin teesien elinpaikkana, Sadinmaa ehdotti valtioneuvoston ja kirkkohallituksen ovia sekä ihmisen sydäntä.

Keskustelu kirkon pyhyydestä päätyi myös asetelmaan Sadinmaa vastaan muut. Sadinmaa piti käsitystä kirkon pyhyydestä ongelmallisena ja esitti, että pyhyyttä voidaan mitata vain sillä miten ihmiset toimivat. Timo-Matti Haapianen vastasi, että pyhyys ei ole saavutus vaan lahja ja näkymätön kirkko on pyhä, sillä se yhdistää erillään olevaa ja näkyvää.

Kouvolan Manskilla järjestetty keskustelu oli vauhdikas, viihdyttävä ja yleisön mieleen.

Kuvat: Matti Karppinen ja Olli Seppälä

Edellinen artikkeliNäkyykö myös muissa uskonnoissa armon vilauksia?
Seuraava artikkeliKeveästi keinahdellen, viehkosti valssaten

Ei näytettäviä viestejä