”Kirkon aktiivisuus ympäristöasioissa on poliittinen teko”

oksia_lehdettmi205

– Kirkon ja seurakuntien aktiivisuus ympäristöasioissa on poliittinen teko, sillä se motivoi ja antaa poliitikoille oikeutuksen tehdä hyviä päätöksiä. Kansalaisetkin voivat muuttaa elämäntapaansa, kirkon yhteiskunta ja kestävä kehitys -työalasihteeri Ilkka Sipiläinen uskoo.

Kirkko on pyrkinyt 2000-luvulla ottamaan aktiivisen roolin ympäristöasioissa. Hyviä esimerkkejä tästä ovat kirkkohallituksen seurakunnille myöntämät ympäristödiplomit ja toukokuussa osassa seurakuntia käyttöön otettu ilmastolaskuri, jolla seurakunnat ovat voineet mitata hiilijalanjälkensä.

Kirkon ympäristödiplomin myöntämisen edellytys on, että seurakunta on hoitanut ympäristöasiansa hyvin. Diplomia on hakenut ja sen saanut noin neljännes seurakunnista. Sipiläinen harmittelee kuitenkin, ettei seurakunnissa vieläkään aina osata tai voida asettaa vastuuta ympäristöstä sen ansaitsemalle tärkeälle paikalle.

Myös kuntauudistus jarruttaa kirkon ympäristötekoja. Sipiläisen arvion mukaan osa seurakunnista ei ole lähteneet nykytilanteessa tavoittelemaan ympäristödiplomia siksi, että mahdolliset muutokset kuntarajoissa koskettavat niitäkin.

Lue Ilkka Sipiläisen haastattelu kokonaisuudessaan Rauhan Tervehdyksestä

Edellinen artikkeliYstävyysseurakunnat ovat ikkunoita maailmalle
Seuraava artikkeliLempäälän kiusattu: Kaikki keinot yhteisön sisällä kokeiltu

Ei näytettäviä viestejä