Kirkolliskokous hyväksyy yhteisöveron vaihtamisen valtionapuun

Kirkolliskokous pitää mahdollisena, että seurakunnat luopuvat yhteisövero-osuudesta ja siirtyvät lakisääteisen valtionavun muodossa maksettavaan korvaukseen kirkon yhteiskunnallisista tehtävistä. Kirkon lakisääteisiä yhteiskunnallisia tehtäviä ovat hautaustoimi, väestökirjanpitoon liittyvät viranomaistehtävät ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kirkollisten rakennusten suojelu.

Valtiovarainministeriö esittää, että seurakuntien yhteisövero-osuus poistetaan ja evankelis-luterilaiselle seurakunnalle myönnetään lakisääteinen valtionavustus 114 miljoonan euron suuruisena vuodesta 2015 lähtien. Valtionavun määrää tarkistetaan vuosittain kuluttajahintaindeksin muutosta vastaten. Lisäksi seurakunnan verotuskustannuksia alennetaan noin kuudella miljoonalla eurolla, koska seurakunnat eivät enää olisi yhteisöveron veronsaajina.

Kirkolliskokouksen mukaan lakisääteistä valtionapua puoltaa se, että se on suhdanneherkkää yhteisövero-osuutta vakaampi vaihtoehto. Tämä edellyttää kuitenkin, että korvauksen taso on säädetty laissa mahdollisimman sitovasti.

Kirkolliskokouksen mukaan on tarkoituksenmukaista, että valtionapu maksettaisiin Kirkon keskusrahastolle, joka huolehtisi varojen jakamisesta seurakuntatalouksille. Kirkolliskokous katsoo, että valtionapujärjestelmään voitaisiin siirtyä aikaisintaan vuoden 2016 alussa.

Kirkolliskokous otti asiaan kantaa, koska kirkkolain mukaan sen tehtävä on antaa valtioneuvostolle lausunnot kysymyksissä, jotka koskevat kirkon suhdetta valtioon.

Kuva: Pasi Leino

Edellinen artikkeliLähetysjärjestöjen kannatusluvuissa muutoksia
Seuraava artikkeliKirkkojärjestys muuttuu: Lapsivaikutukset arvioitava 2015 alkaen

Ei näytettäviä viestejä