Kirkkovaltuutettu Kajaanista: ”Meistä pidetään huolta, siihen on hyvä luottaa”

Kainuussa keskustellaan yhdeksän seurakunnan kesken mahdollisesta yhteenliittymästä, kertoo Kajaanin seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Timo Hurskainen, 70.

– Keskusteluja viritellään erityisesti taloushallinnon puolella. Koen, että asian suhteen on nyt huomattavasti myötäisempi vire kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Silloin seurakunnat kokivat identiteettinsä sellaiseksi, ettei liitos houkuttanut, Hurskainen sanoo.

Hurskainen on pitkänlinjan seurakuntavaikuttaja. Hänen ensimmäinen kirkkovaltuustokautensa alkoi vuonna 1975 Vuolijoen seurakunnassa. Sen jälkeen hän on toiminut luottamustehtävissä kahta kautta lukuunottamatta.

Perheensä kolmannen polven luottamushenkilö pitää Vuolijoen seurakunnan liittämistä Kajaanin seurakuntaan vuonna 2007 oikeana ratkaisuna.

– Se oli hyvä ja onnistunut päätös. Liitos meni varsin kivuttomasti senkin vuoksi, että samalla tapahtui kuntaliitos.

Seurakunta jalkautuu kaupungille ja linnan raunioille

Hurskaisen mukaan Kajaanin seurakunnan taloustilanne on vakaalla pohjalla, sillä velkaa ei ole. Seuraava merkittävä investointi koittaa parin vuoden päästä, kun virastotalo menee remonttiin.

– Samaan yhteyteen rakennetaan seurakuntakeskus, eli kyseessä on huomattava panostus. Olemme vastaavasti myös myyneet pois muun muassa tarpeettomia kerhotiloja.

Kajaanissakin huolta aiheuttaa seurakuntalaisten vähenevä määrä. Tähän liittyen kirkkovaltuuston puheenjohtaja on iloinen seurakunnan työntekijöiden jalkautumisesta ihmisten pariin.

– Olemme tänä vuonna pitäneet jumalanpalveluksia ja messuja muun muassa Kajaanin linnan rauniolla.

– On erittäin tärkeää mennä sinne missä ihmiset ovat. Tämä madaltaa kynnystä tulla sanankuuloon ja mahdollisesti muuhunkin seurakunnan toimintaan. Tällä tavoin on myös mahdollista saada uusia jäseniä liittymään seurakuntaan.

Hyvä yhteishenki kesti henkilöstövähennyksetkin

Luottamushenkilön tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Timo Hurskainen listaa mielipiteiden kuuntelun, luottamuksen ja neuvottelutaidon.

– Luottamushenkilön on myös oltava helposti lähestyttävissä, seurakuntalaisten on voitava kertoa näkemyksistään ilman jännitteitä.

Kajaanin seurakunnan ja luottamushenkilöiden yhteishenkeä Hurskainen pitää hyvänä. Myös päätettävien asioiden valmistelu saa kiitosta.

– Se on tärkeä osa prosessia, ja se toimii meillä hyvin. Olen myös iloinen etteivät puoluekuviot ole aiheuttaneet ongelmia, sillä uskonto ja politiikka eivät kuulu yhteen.

Kajaanin seurakunnan yhteishenki on kestänyt myös viime vuonna toteutetut henkilöstövähennykset, joista selvittiin ilman irtisanomisia.

– Vähensimme kymmenkunta henkilötyövuotta. Tämä toteutettiin eläkejärjestelyjen kautta sekä päättämällä määräaikaisia työsuhteita. Irtisanomisiin emme onneksi joutuneet.

Kova kalamies aikoo tehdä vaimolle hameen kalannahasta

Timo Hurskainen tunnustautuu kovaksi kalamieheksi. Rysällä on noussut 12,7 kilon hauki ja verkolla 5,7 kilon järvitaimen.

– Taimenen kanssa oli tiukka paikka, sillä minulla ei ollut haavia veneessä. Kala oli kiinni aivan verkon reunassa, eli oli vaara irtipääsemisestä.

– Kun kala nousi veneeseen, ei sen päivän muista töistä tullut oikein mitään, sillä eväkästä piti valokuvata urakalla, Hurskainen nauraa.

Hänellä on myös asustesuunnitelmia kalan nahan suhteen.

– Olen kerännyt jonkin verran mateen nahkaa tehdäkseni siitä vaimolleni hameen. Nahka on kuitenkin niin heikkoa, ettei se kestä venymistä. Pohdin parhaillaan mahdollisuutta tehdä hame hauen ja lohen nahasta.

Tärkeitä kainuulaiselle ovat myös kolme lasta ja viisi lastenlasta.

– On hienoa seurata lastenlasten kehitystä. Kun omat lapset varttuivat, olin niin kiinni pankkialan töissä, että aika meni liiankin vauhdikkaasti.

Elämänfilosofiansa Hurskainen kiteyttää ytimekkäästi.

– Kyllähän meitä johdatetaan asioissa. Meistä myös pidetään huolta, siihen on hyvä luottaa.

Kuva: Hurskaisen kotialbumi

Edellinen artikkeliKolumni: Lutherin teesien merkkivuosi meni – pysähtyikö puhdistus?
Seuraava artikkeliHelena Vaari evankelioi neulalla ja langalla – piispankaavun teko alkoi syksyllä yhdestä toiveesta

Ei näytettäviä viestejä