Kirkkostoorit vievät Kekkosen hautajaisista Kallion kirkon torniin

Seurakuntalaisilta Helsingissä on syksyn mittaan kerätty kirkkoihin liittyviä tarinoita, kirkkostooreja, Bongaa messu -kirkkokierroksen yhteydessä. Seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartanon mukaan kirkkomuistoja ei ole tätä ennen koottu talteen, joten keräämisellä on tärkeä kulttuurihistoriallinen merkitys. Asiasta kertoo Kirkko ja kaupunki -lehti.

– Ihmisillä on paljon tarinoita siitä, miten kirkkotila on koettu ja minkälaisiin elämänvaiheisiin kirkot ovat liittyneet. Se on muistitietoa, joka on hyvä välittää tuleville sukupolville. Tarinat katoavat, jos niitä ei kirjata ylös, Kartano huomauttaa.

Tähän mennessä ahkerin tarinoitsija on ollut Tuomiokirkon pääsuntio Petri Oittinen. Yli kolmikymmenvuotisen uran tehneen Oittisen kirkkostooreissa muistellaan muun muassa Kekkosen hautajaisia ja Eero Huovisen viimeistä messua piispana.

Kirkkostoorien kerääminen jatkuu edelleen. Tarinoiden muoto on vapaa. Sen voi esimerkiksi puhua tallenteelle, kuvata videolle tai kirjoittaa tekstiksi. Ensi keväänä aiotaan järjestää myös erillisiä tilaisuuksia, joissa oman tarinansa voi käydä videoimassa tai äänittämässä. Jo nyt tallennustilaisuus järjestetään sellaista pyytäville.

Kirkko ja kaupunki

Tähän mennessä julkaistuihin kirkkostooreihin voi tutustua täällä.

Kuva Kallion kirkosta. Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliKirkosta eroaminen uhkaa jatkua vilkkaana
Seuraava artikkeliMikael Pentikäinen: Katsomuksellinen journalismi kuuluu laatumediaan

Ei näytettäviä viestejä