Kirkkoliiton pääsihteerin valinta tökkii

EKK

EKK:n keskuskomitea oli koolla syyskuussa. Järjestölle piti valita uusi pääsihteeri. EKK:n keskuskomitean suomalaisjäsen, rehtori Tapani Rantala kertaa, miten pääsihteerin valintaryhmä oli päätynyt viiden hakijan joukosta yhteen hakijaan. Tämä kuitenkin epäonnistui viimeisessä haastattelussaan. Näin ollen valintaryhmällä ei ollutkaan ketään esitettävänään keskuskomitealle.

– Valintatyöskentely noudattaa keskieurooppalaista – ja ehkä eteläeurooppalaistakin – anonyymitapaa, mikä tarkoittaa sitä, että kandidaatit pidetään piilossa. Valintaryhmä pitää tiedot hakijoista itsellään. Keskuskomitealla on oikeastaan valta nostaa ehdotetun pääehdokkaan kohdalla peukalo joko ylös tai kääntää peukalo alaspäin. Nyt emme siis virallisesti saaneet tietää ketään ehdokkaista. Epävirallisesti jäsenet saattoivat tietää jotain, Rantala kuvaa.

Eurooppalaisia kirkkoja yhdistävän EKK:n väliaikainen pääsihteeri Vionel Ionita jää eläkkeelle tehtävästään marraskuun alusta alkaen. Hän on kirkkohistorian professori ja Romanian ortodoksi.  

Tämän jälkeen tehtävää hoitavat – jälleen väliaikaisesti – yhdessä EKK:n kirkko- ja yhteiskuntakomission eläkkeellä oleva johtaja Keith Jenkins ja talouskonsultti Arne Kasten.

Pääsihteerin paikka on julistettu uudelleen haettavaksi.

– Tämäkin tehtävä on siinä mielessä väliaikainen, että valinta suoritetaan sellaisella aikaperspektiivillä, että kun yleiskokous pidetään aikaistetusti heinäkuussa 2013 organisaatiouudistuksen vuoksi, tämä vt. pääsihteeri hoitaa vielä kokouksen jälkityöt ja uuden pääsihteerin valintaprosessin. Hän voi toki myös itse tulla valituksi jatkokaudelle, Rantala selvittää.

Hakuaika päättyy marraskuun puolivälissä. Keskuskomitea kokoontuu tammikuun lopussa ylimääräiseen kokoukseen, jossa pääsihteerin valinta on yksi pääasioista.

– Nyt olisi tärkeä löytää hyvä ehdokas. Suomalaisilla ei ehkä ole parhaat mahdollisuudet tulla valituksi, koska TT Kaisamari Hintikka on juuri aloittanut EKK:n dialogikomission johtajana. Ei ole helppo saada järjestön johtotehtäviin kahta edustajaa samasta maasta tai kirkosta.

Suomalaisia ei ole ollut mukana pääsihteerin valintaryhmässä.

Lue myös: Suomalainen teologi korkealle paikalle EKK:hon

Edellinen artikkeli”Kolmen uskonnon julkilausuma ainutlaatuinen”
Seuraava artikkeliTampereen kapituli pysyy neljän seurakunnan mallissa

Ei näytettäviä viestejä