Kirkkojen maailmanneuvoston uusi pääsihteeri on eteläafrikkalainen Jerry Pillay – valintaa on kritisoitu hänen aiempien Israel-kannanottojensa vuoksi

Rev. Prof. Dr Jerry Pillay elected as the new general secretary of the World Council of Churches

Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN) keskuskomitea valitsi kesäkuussa KMN:n uudeksi pääsihteeriksi eteläafrikkalaisen Jerry Pillayn. Hän aloittaa uudessa tehtävässään Genevessä ensi vuoden alusta alkaen, jolloin hänestä tulee vuonna 1948 perustetun KMN:n yhdeksäs pääsihteeri.

Pillay, 57, työskentelee Pretorian yliopiston teologisen tiedekunnan dekaanina. Hän edustaa Etelä-Afrikan yhdistynyttä reformoitua kirkkoa, jolla on noin 800 000 jäsentä.

Toisena ehdokkaana KMN:n pääsihteerin vaalissa oli intialaista Malankaran syyrialaisortodoksista kirkkoa edustava Elizabeth Joy.

Pillayn valintaa pääsihteeriksi on myös kritisoitu. Varsinkin eräissä juutalaisissa medioissa on oltu huolissaan hänen Israelia ja koskevista aiemmista kommenteistaan. Pillayn on muun muassa väitetty verranneen sionismia ja palestiinalaisten kohtelua Etelä-Afrikan menneiden vuosikymmenien apartheidiin sekä harkinneen Israelin-vastaisen boikotoimisen tukemista.

Pillay on tuoreeltaan torjunut hänen Israel-suhteisiinsa liitettyjä epäilyksiä korostaen, että hänen kaudellaan KMN haluaa edelleen säilyttää sydämelliset suhteet juutalaisiin yhteisöihin.

Pillay kertoo, että hän tukee juutalaisten oikeutta identiteettinsä ja uskontonsa harjoittamiseen. Kaikkia uskontoja on hänen mukaansa kunnioitettava ja eri uskontokuntiin kuuluvien ihmisten on hänen mukaansa työskenneltävä maailman oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta.

Pillay muistuttaa myös, että KMN tulee seisomaan YK:n miehitettyjä alueita koskevien päätöslauselmien takana. Samoin hän viittaa KMN:n Pyhää maata koskevaan lausuntoon, jossa vaaditaan miehityksen lopettamista ja yhtäläisiä ihmisoikeuksia kaikille.

Tällä hetkellä Kirkkojen maailmanneuvoston virkaa tekevänä pääsihteerinä työskentelee romanialainen ortodoksi Ioan Sauca, joka puolestaan otti tehtävän vastaan KMN:n pitkäaikaisen pääsihteerin, norjalaisen Olav Fykse Tveitin tultua valituksi Norjan kirkon johtavaksi piispaksi keväällä 2020.

Kirkkojen maailmanneuvosto pitää historiansa 11:nnen yleiskokouksen Saksan Karlsruhessa 31.8.–8.9.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä yhden kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKolumni: ”Anteeksi” on suuri sana – mutta toimiiko se institutionaalisten syntien osalta?
Seuraava artikkeliSuomiAreena: Kun ahdistus iskee nuoreen, mitä kirkko voi tehdä?

Ei näytettäviä viestejä