Kirkkojen maailmanneuvosto tuomitsee tappajarobotit ja autonomisten asejärjestelmien kehittämisen

Ekumeeninen keskus Genevessä. Kuva: Freija Özcan. Vapaa käyttöoikeus. ekumenia, ekumeenisuus, Ekumeeninen keskus, Luterilainen maailmanliitto, ACT, Kirkkojen maailmanneuvosto, Lutheran World Federation, World Council of Churches, LML, WCC

Kirkkojen maailmanneuvosto on liittynyt kansainväliseen julkilausumaan, jossa eri uskonnolliset tahot vaativat autonomisten asejärjestelmien kehittämisen sääntelyä ja niiden käyttöön ottamisen estämistä.

Julkilausuman taustalla on jo tämän vuoden helmikuussa Costa Ricassa pidetty interfaith-ryhmien Stop Killer Robots -koalition tapaaminen.

Jo käytössä ja kehitteillä olevat yhä tehokkaammat robottiaseet voivat tappaa ja vaurioittaa tuhoisasti, ja ihmisistä tulee vain datapisteitä. Digitaalinen de-humanisaatio on julkilausuman allekirjoittajien mukaan vastenmielistä kaikkien niiden mielestä, jotka jakavat käsityksen ihmispersoonan arvokkuudesta ja ihmisarvosta.

Allekirjoittajat korostavat eri uskonsuuntien opettavan elämän kunnioitusta. Samalla ne muistuttavat monien tekoälytutkijoiden käsityksestä, jonka mukaan koneet eivät koskaan saavuta inhimillistä tietoisuutta, eivätkä ne koskaan voi kokea inhimillisiä tunteita kuten empatiaa, myötätuntoa, rakkautta tai vihaa. Jos tekoäly-aseiden kehittelyssä vahvistetaan sitä, että ihmisten tappamisen moraalista kynnystä näin madalletaan, on se julkilausuman mukaan huolestuttava asia kaikkien kannalta.

Yhä tuhoisampia ja autonomisempia asejärjestelmiä otetaan julkilausuman mukaan kiihtyvään tahtiin koko ajan käyttöön. Allekirjoittajat vaativat siksi tälle kehittelylle ja käytölle lakiin perustuvia kieltoja ihmisyyden suojelemiseksi.

Julkilausuman lopuksi allekirjoittajat vetoavat myös Yhdistyneisiin kansakuntiin, jotta tällaisille asejärjestelmille luotaisiin säätely ja edistettäisiin autonomisten asejärjestelmien maailmanlaajuista kieltämistä.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliSunnuntain evankeliumi: Eloisassa kirkossa jokaiselle olisi oikeasti tilaa
Seuraava artikkeliTällä viikolla sanovat emeritusprofessori Kari Enqvist, kirjailija Jyrki Lehtola ja piispa Jukka Keskitalo

Ei näytettäviä viestejä