Kirkkojen maailmanneuvosto tervehtii Buddhan syntymäpäivään valmistautuvia buddhalaisia – kyseessä vanha perinne

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Flykse Tveit lähettää terveisensä buddhalaisille ympäri maailmaa vesak-juhlan alla. Tervehdyksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Vesakia vietetään yleensä toukokuussa täydenkuun aikaan. Tänä vuonna buddhalaiset viettävät vesakia joko 29. huhtikuuta tai 29. toukokuuta. Vesak on ainoa kaikkia buddhalaisia perinteitä yhdistävä vuotuisjuhla. Silloin muistellaan Buddhan syntymää, mutta monissa traditioissa myös Buddhan valaistumista ja kuolemaa.

Olav Flykse Tveit kertoo kirjeessä Kirkkojen maailmanneuvoston tehneen työtä buddhalaisten kanssa viime vuosina liittyen yritysten ahneuteen, ilmastonmuutokseen, taloudelliseen oikeudenmukaisuuteen ja sukupuolten tasa-arvoon.

Tveit näkee yhteyden buddhalaisten periaatteiden, kuten myötätunnon, sympaattisen ilon, rakastavan kiltteyden ja tyyneyden, ja toisaalta kristillisten "hengen hedelmien" eli rakkauden, ilon, rauhan, kärsivällisyyden, ystävällisyyden, hyvyyden, uskollisuuden, lempeyden ja itsehillinnän välillä.

"On paljon sellaista, jota voimme kristittyinä ja buddhalaisina tehdä yhdessä näiden arvojen varaan rakentaen", Tveit kirjoittaa.

Juhlapäivien tervehdykset ovat vanha perinne

Kirkkojen maailmanneuvosto tervehtii tärkeimpiä yhteistyökumppaneitaan toisista uskontokunnista vuosittain kunkin uskonnon suurimman vuotuisjuhlan yhteydessä, kertoo neuvoston uskontojen välisen dialogin ja yhteistyön ohjelmajohtaja Peniel Rajkumar. Samaa käytäntöä noudattavat muun muassa paavi ja Canterburyn arkkipiispa.

Buddhalaisten lisäksi Kirkkojen maailmanneuvosto tervehtii hinduja diwalina, juutalaisia rosh hashanana ja muslimeita id al-fitrin yhteydessä.

– Haluamme tervehtiä uskontojen välisiä kumppaneitamme heidän juhlapäivinään ja näin rakentaa edelleen molemminpuolista kunnioitusta ja luottamusta, Rajkumar kertoo Kotimaa24:lle.

– Nämä terveiset ovat myös keino muistuttaa jäsenkirkkojamme maailman moniuskontoisesta todellisuudesta ja tarjota yksinkertainen esimerkki tavasta liittyä uskonnollisten naapureidemme iloon heidän juhliensa aikaan, hän jatkaa.

Suomessa vesakia vietetään toukokuun lopussa

Suomessa arvioidaan olevan yli 10 000 buddhalaista. He edustavat eri perinteitä ja kansallisuuksia. Buddhalaisten yhteistyöjärjestön Suomen buddhalaisen unionin puheenjohtajan Irma Rinteen mukaan Suomen buddhalaiset viettävät juhlaa yleisimmin toukokuun lopussa. Eri yhteisöt viettävät juhlaa omissa piireissään.

Rinteen oma maallikkoyhteisö Buddhalainen Dharmakeskus viettää juhlaa yhteisen meditaation ja aterian merkeissä.

– Yhdessä syöminen on pääasia. Useimmilla yhteisöillä juhlaan kuuluu myös Buddha-vauvan kylvetysseremonia, Rinne kertoo.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Buddhalaiset yhdyskunnat kasvavat ja Jehovan todistajat menettävät jäseniä Suomessa, kertoo tilasto