Kirkko teettää tutkimuksen eroaallosta

homoilta2_420Kirkko teettää tutkimuksen kirkosta eroamiseen TV2:n Homoillan jälkeen johtaneista syistä. Piispa Mikko Heikka kertoo asiasta Kotimaa24:lle. Myös piispat joutuvat päivittämään viestintäsuunnitelmaansa. Heikka nostaa asian esiin piispojen kesken. Heikan mukaan ”vanhat mekanismit” eivät enää toimi.

Ajankohtaisen Kakkosen Homoilta -tv-ohjelman jälkeen kirkosta on lähtenyt liki 40 000 ihmistä.

Heikka tuntuu pitävän mahdollisena myös sitä, että tutkimuksessa kysyttäisiin, missä määrin Homoillassa esiintyneiden, kuten kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen mielipiteiden koetaan vaikuttaneen päätökseen lähteä kirkosta.

– Minulla itselläni ei ole näihin syihin kantoja.

– Tutkimuksen yksityiskohdat ovat tutkijoiden asia. Tietoa pitäisi saada niin paljon kuin mahdollista.

Tutkimuksen toteuttamisesta on Heikan mukaan keskusteltu Kirkon tiedotuskeskuksen ja piispojen kesken. Piispat pitävät tutkimuksen tekemistä ”luontevana”. Tutkimuksen tekijää ei ole vielä päätetty, mutta todennäköisesti se on Kirkon tutkimuskeskus.

– Tutkimuksesta saadaan tietoa, mitä ihmisten mielissä liikkuu.

Heikan mukaan tutkimuksen tulokset myös auttavat kirkkoa tarkistamaan omaa toimintaansa ja reaktionopeuttaan.

Homoilta johtaa Heikan mukaan myös siihen, että piispojen on mietittävä viestintäsuunnitelmaansa. Heti Homoillan jälkeen piispojen kesken oli epäselvää, kenen olisi toimittava syntyneessä tilanteessa.

– Tilanne on nyt se, että tällaisiin asioihin on reagoitava heti. Vanhat mekanismit eivät enää toimi. Pelisäännöt on selvitettävä. Ei ole aikaa pitää pitkiä ja neuvotteluja ja palavereja. Pitää olla yhteinen näkemys siitä, kuka reagoi asioihin ja kuka johtaa.

Heikka sanoo nostavansa viestintäsuunnitelman päivittämisen piispojen kesken keskusteluun kirkolliskokouksen aikana. Se kokoontuu Turussa 8.-12.11.

Edellinen artikkeliHS-gallup: Kirkon oltava suvaitsevaisempi sukupuolivähemmistöjä kohtaan
Seuraava artikkeliHautamäki: Nimetön keskustelu on arvotonta

Ei näytettäviä viestejä