Kirkko tarvitsee energianeuvojan

Antti Pihkala on laatimassa kirkkohallituksen, Vantaan seurakuntayhtymän ja valtion energia-asiantuntijan Motivan kanssa pilottiohjelmaa kirkolle siitä, miten energiatehokkuusajatusta voi soveltaa seurakuntien eri rakennuksissa ja hankkeissa. Tavoitteena on saada aikaan työ- ja elinkeinoministeriön ja kirkon välinen energiatehokkuussopimus vuoteen 2017 mennessä. Sopimuksella toteutetaan muun muassa EU:n vaatimuksia. Siihen liittyvä energiankäytön seuranta ja raportointi tuo paljon hyötyjä. Sopimuksen kautta voi saada myös nykyistä suurempia valtion energiatukia, sillä valtio tukee energiatehokkuutta.

Tornion kiinteistöpäällikkö Martti Kerimaa kritisoi kirkkoa siitä, että se ei ole palkannut energianeuvojaa kirkkohallitukseen tai hiipankuntiin. Hän etsi taannoin tällaista asiantuntijaa, mutta joutui pettymään.

– Sellaista viskaalia ei löydy koko kirkosta, vaikka on eletty pitkään kalliin energian aikaa. Seurakunnat tarvitsisivat kipeästi neuvontaa, esimerkkejä ja muiden kokemuksia, Kerimaa toteaa.

Saavutetuilla säästöillä palkkaisi kevyesti useammankin neuvojan. Arkkitehti Pihkala on samoilla linjoilla. Hän sanoo toivoneensa kirkkoon alan insinööriä, mutta sellaista ei ole toistaiseksi luvassa.

– Tässä jos missä kirkko säästää väärästä päästä, koska tehokkaan neuvonnan puutteessa seurakunnat jatkavat energian tuhlaamista. Ei yksi arkkitehti kaikkea ehdi tehdä, Martti Kerimaa Torniosta toteaa.

Edellinen artikkeliOpetusneuvos kommentoi Kulosaaren kokeilua
Seuraava artikkeliKulutusluotot ajavat yhä useamman eläkeläisen ongelmiin

Ei näytettäviä viestejä