Kirkko julkaisi verkkosivut kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on julkaissut uuden saamenkielisen verkkosivuston, joka palvelee kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä: inarinsaamen, pohjoissaamen ja koltansaamen kielillä.

Sivustoa ja sen sisältöjä ovat tehneet pääasiassa saamelaiset, jotka tuntevat hyvin saamelaista kulttuuria, hengellisyyttä ja symboliikkaa. Kulttuurisensitiivisyys on huomioitu myös kuvien valinnassa, Kirkon viestinnän tiedotteessa kerrotaan.

Sivustolta löytyy perustietoa kirkosta ja kristinuskosta, mutta sisällöissä on vahva painotus aiheissa ja ilmiöissä, jotka ovat saamelaisessa kulttuurissa merkittäviä. Tällaisia ovat esimerkiksi rippikoulu ja konfirmaatio.

Sivuston tekijöistä keskeinen rooli on ollut Sara Keräsellä, joka on toiminut sisällöntuottajana ja verkkotoimittajana, sekä saamelaistyötä valtakunnallisesti koordinoivalla rovasti Erva Niittyvuopiolla.

– Toivon, että sivut voisivat palvella mahdollisimman hyvin meidän eri kieliryhmiä. Odotan myös palautetta sivujen sisällöstä, eli jos joku olennainen asia puuttuu, niin ihmiset voivat laittaa siitä viestiä, Niittyvuopio sanoo tiedotteessa.

Kirkkohallituksen asiantuntijan Henna Ahlforsin mukaan on tärkeää, että saamelaiset voivat käyttää omaa äidinkieltään asioidessaan kirkon sivuilla.

– Tämän merkitys nousee etenkin silloin, kun kyse on oman elämän käännekohdista, hengellisistä pohdinnoista tai haastavasta elämäntilanteesta.

Pohjoissaamenkielinen sivusto löytyy täältä, inarinsaamenkielisen sivusto täältä ja koltansaamenkielinen sivusto täältä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkon tasa-arvo­palkinnon nimeksi ehdotettiin Irja Askola -palkintoa – nimeksi valittiin kuitenkin Kirkon tasa-arvo- ja yhden­vertaisuus­palkinto
Seuraava artikkeliKolumni: Kun puhutaan sanan­vapaudesta, on syytä kysyä kaksi jatko­kysymystä

Ei näytettäviä viestejä