Kirkko ja työmarkkinakeskusjärjestöt päättivät arkipyhäselvityksestä

Kirkkohallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt aloittivat tänään keskustelut työllisyys- ja kasvusopimukseen liittyvästä selvityksestä, jolla kartoitetaan mahdollisuutta siirtää loppiainen ja helatorstai kiinteästi lauantaille. Kirkko on vastustanut ajatusta.

Keskustelussa kirkkohallitusta edusti kansliapäällikkö Jukka Keskitalo. Mukana olivat myös kirkkoneuvos Pekka Huokuna ja erityisavustaja Anneli Vartiainen.

Jukka Keskitalo, mistä tapaamisessa keskusteltiin?

- Työllisyys- ja kasvusopimukseen kirjatun loppiaiseen ja helatorstaihin liittyvän selvityksen sisällöstä ja aikataulusta. Neuvottelun osapuolet toivat esille alustavat näkemyksensä asiasta. Kirkon puolelta toimme esiin kirkollisten juhlapyhien teologista ja kulttuurista merkitystä ja asemaa kalenterissa.

Mitä sovittiin?

- Sovittiin selvitystyön aloittamisesta ja jatkotapaamisista. Selvityksessä tullaan kartoittamaan loppiaisen ja helatorstain historiallista, kulttuurista ja teologista merkitystä. Selvitystyössä tullaan tekemään kansainvälinen vertailu arkipyhien määrästä ja sijoittumisesta. Lisäksi selvitetään asiaan liittyvää kirkkolain ja muun lainsäädännön säädöksiä.

Millainen henki keskusteluissa oli?

- Henki oli hyvä ja erilaisia näkemyksiä kunnioittava.

Miten ja millä aikataululla jatketaan?

- Selvitys aiotaan tehdä loppiaisen ja helatorstain välisenä aikana vuonna 2014.

Syntyikö puolueita, olivatko kaikki keskusjärjestöt samassa rintamassa eli arkipyhien siirtämisen puolella?

- Erilaisia, toisistaan poikkeavia näkökantoja tuotiin esiin, mutta en kuvaisi asetelmaa puolueiksi.

Lue myös: Keskustelut arkipyhistä käyntiin - EK:n edustaja: Ratkaisuja on saatava