Kirkko etujoukoissa – nuorisotyölle lisää eettisiä ohjeita

Kuntien, järjestöjen ja oppilaitosten nuorisotyöntekijät ovat nyt saaneet oman ammattieettisen ohjeistuksensa. Kirkon nuorisotyötä juuri julkaistu ohjeistus ei koske, sillä sen omat eettiset ohjeet otettiin käyttöön jo vuonna 1999.

Juuri julkaistu
Pieniä tekoja, suuria asioita
-kirjan esittelee nuorisotyön ammattieettisen ohjeistuksen ja kannustaa hyödyntämään sitä. Sen ovat julkaisseet yhdessä valtakunnallinen Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, Nuoriso- ja Liikunta-alan Asiantuntijat Nuoli r.y. sekä Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak). Kirja on tehty käytettäväksi erilaisissa arjen tilanteissa kuten nuorisotyön perehdytyksessä.

Kirjaa työstänyt ryhmä on ollut Kirkkohallituksessa nuorisotyön asiantuntijana työskentelevän Pekka Tukevan mukaan hyvin tietoinen kirkon nuorisotyön vastaavista julkaisuista. Kirsi Tirrin kirjoittama Valitse viisaasti verkossa – lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden eettiset valinnat ja kirkon omat eettiset ohjeet osana sitä julkaistiin vuonna 2000.

– Olen käynyt keskustelua kunta- ja järjestöpuolelle eettisiä ohjeita laatineiden henkilöiden kanssa, Tukeva toteaa.

Eettiset ohjeet antavat sekä työntekijälle että työnantajalle apua kiperissä paikoissa.

– Kun 1990-luvulla yhteiskunta alkoi rytisten muuttua, eettiset kysymykset nousivat esiin tarpeesta. Niiden käsittelyn merkitys nykyisessä moniarvoistuvassa yhteiskunnassa kasvaa edelleen, Tukeva sanoo.

Myös Nuoli r.y:n toiminnanjohtajan Petteri Piiraisen mielestä eettinen ohjeisto on tärkeä kehikko nuorisotyön ammattikunnalle, myös laadun tarkkailulle ja itsesääntelylle.

– Eettinen ohjeisto lisää uskoakseni ammattikuntamme yleistä arvostusta myös suhteessa muihin ammattiryhmiin, jolla toivomme ammattiliittona olevan myönteistä vaikutusta ajan myötä myös nuorisotoimialan palkkaukseen, sanoo Piirainen.


Pieniä tekoja, suuria asioita
-kirjaa on saatavana julkaisijoilta paperiversiona, mutta se on luettavissa ilmaiseksi myös verkossa.

Kirkon nuorisotyön eettiset ohjeet löytyvät kirkon nuorisotyöntekijöiden liiton sivuilta.

Edellinen artikkeliArjen makuinen katekismus
Seuraava artikkeli20 vitsiä vapun iloksi

Ei näytettäviä viestejä