Kirjabloggarin kohokohta on kirjailijan kommentti

JaakkolaMinnaCision on listannut Suomen kirjallisuusaiheisten blogien kärkikymmenikköön Kirkkohallituksen yhteisökoordinaattorin Minna Jaakkolan kirjablogin. Jaakkolan "Oota, mä luen tän eka loppuun" on kerännyt 5000-8000 sivunkatselua kuukaudessa ja on listauksen mukaan lokakuun kuudenneksi seuratuin suomalainen kirja-aiheinen blogi.

– Kirjabloggaamista pystyy harrastamaan milloin vain. Blogi on antanut paljon: olen saanut uusia ystäviä, löytänyt upeita kirjoja, oppinut kirjoittamisesta ja koonnut huomaamatta arkiston lukemistani kirjoista, Jaakkola toteaa.

Suomessa on kirja-, kirjallisuus- ja kirjailijablogeja yli toista sataa. Jaakkolan mukaan monet löytävät blogiin etsiessään suosituksia kirjoihin tai hakiessaan jotain tiettyä kirjaa. Jaakkola päivittää blogiaan vaihtelevasti, sillä oman bloginsa lisäksi hän kirjoittaa viikottain myös Oisko tulta? - blogissa.

– Blogini arviot ovat usein aika lyhyitä ja niistä voi päätellä nopeasti, mitä olen ajatellut kirjasta. Tästä kuulen usein kehuja.

Kirjoista on Jaakkolan mielestä vaikea keskustella syvemmin kommenteissa, jottei pilaa iloa niiltä, jotka eivät ole vielä lukeneet kirjaa. Kommentit ovat kuitenkin tärkeitä, sillä niissä blogien yhteisöllisyys tulee näkyväksi.

– Kirjabloggaajat lukevat toistensa blogeja ja tekevät yhdessä erilaisia tempauksia lukemisen puolesta. Kirjabloggarin kohokohta on, jos kirjailija itse tulee kommentoimaan.

Cisionin top-blogit listataan kerran kuukaudessa vaihtuvasta aihepiiristä. Listasijoitukseen vaikuttavat muun muassa blogin lukijoiden määrä ja siihen tehtyjen viittausten todennäköisyys muualla verkossa, esimerkiksi Twitterissä.

Jaakkola toteaa oman suosikkilistansa eroavan Cisionin vastaavasta. Sijoittuminen kymmenen kärkeen oli hänelle yllätys.

– Tällaiset listaukset ovat vähän hankalia, koska todellista suosiota tai tunnettuutta on haasteellista mitata. Iloitsen kuitenkin kirjablogien saamasta huomiosta ja toivon, että meistä on monille iloa.

Minna Jaakkolan lukusuosituksia syksyyn:

Marisha Pessl: Yönäytös

"Vie lukijan kummalliseen ja mystiseen maailmaan. Itselleni yhtä aikaa pelottava ja huikea lukukokemus."

Alice Munro: Liian paljon onnea

"Tämän vuoden Nobel- voittaja on yksi suosikkikirjailijoistani."