Kinnulan kirkkovaltuutettu ja 33 lapsen isoisä: ”Lapset ovat ykkösjuttu”

Keski-Suomessa sijaitsevan Kinnulan seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Juhani Räihä, 66, retkeilee, kalastaa ja matkailee paljon 33 lapsenlapsensa kanssa. Lasten asiat ovat hänelle ykkösjuttu myös seurakunnan päätöksenteossa.

– Olin ennen eläkkeelle jääntiäni luokanopettaja, eli lapset ja nuoret ovat sitäkin kautta lähellä sydäntäni. On tärkeää, että heille tarjotaan monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, sillä ne antavat eväitä elämään, Räihä toteaa.

Eläkepäiviä vaimonsa kanssa viettävä kinnulalainen tekee edelleen lapsi- ja nuorisotyötä täysin palkein perheen parissa. Vanhoillislestadiolaiseen perheeseen on siunaantunut yhdeksän lasta, joista kahdeksan on elossa, sekä 33 lastenlasta.

– Vilinää riittää. Touhuilen lastenlasten kanssa monenlaista, esimerkiksi retkeilen ja käyn kalassa heidän kanssaan. Olemme myös vaimoni kanssa ottaneet aina pari lastanlasta mukaan koti- ja ulkomaan matkoillemme.

Räihä on todellinen seurakunta-aktiivi. Vaikka hänellä on tällä kierroksella menossa vasta ensimmäinen valtuustokausi, on luottamushenkilövuosia kertynyt aiemmin useita.

Kirkkoon valmistuu uudet barokkiurut

Kinnulan seurakunnassa on toteutettu merkittävä investointi, sillä kirkon uudet barokkiurut valmistuvat kevään aikana. Niiden on määrä olla valmiina viimeistään huhtikuun alussa, jolloin seurakunnassa on piispantarkastus.

– Kyseessä on 450 000 euron investointi, mihin saimme onneksi avustusta kirkkohallitukselta. Muutoin urut kustannettiin kahden seurakunnan toiminnasta poissaolleen pappilan myynnillä.

– Uudet urut ovat mielestäni aivan mahtava juttu, sillä musiikki toimii omanlaisenaan sanan välittäjänä parhaimmillaan hyvin mahtipontisesti. Uskon uruista olevan seurakuntalaisille paljon iloa.

Musiikki on Räihälle tärkeää oman harrastuksen kauttakin, sillä hän laulaa kirkkokuorossa.

– Kuoro tuo urkujen tapaan vahvaa jykevyyttä eri tilaisuuksiin.

Seurakuntakodista löytyy myös uimahalli

Kinnulassa on myös toteutettu seurakuntakodin remontti. Rakennuksesta tekee erittäin mielenkiintoisen siinä sijaitseva uimahalli.

– Rakennus on erikoinen kokonaisuus. Meillä oli uimahalli myös 1988 tuhoutuneessa seurakuntakodissa, eli tämä on tavallaan jatkumoa. Remontin kustansimme lainarahalla, joka kuoleentuu pois kymmenessä vuodessa kunnan maksaessa meille vuokraa uimahallista, Räihä kertoo.

Kinnulan seurakunnan taloustilanne on kokonaisuudessaan haastava, eurot on laskettava tarkkaan.

– Huolellinen on oltava. Onneksi meillä on metsäomaisuutta, joka antaa turvaa tulevaan.

– Teemme myös jo nyt yhteistyötä Pihtiputaan seurakunnan kanssa, sillä esimerkiksi kirkkoherramme hoitaa tehtävää kummassakin seurakunnassa. Tulevaisuuden osalta on hyvin mahdollista, että yhteiset kuviot laajenevat entisestään.

”Seurakunta on myönteinen ja välittävä yhteisö”

Kinnulan seurakunnan ilmapiiriä Räihä luonnehtii positiiviseksi ja välittäväksi. Jälkimmäisestä esimerkki on, että luottamushenkilöt lahjoittavat kokouspalkkionsa diakoniatyöhön, Kirkon Ulkomaanavulle sekä lähetystyöhön.

– Meillä on tiivis yhteisö, jossa autetaan toisia tarpeen mukaan. Kinnulalaiset ovat erittäin yhteisölisiä, mikä näkyy niin kunta- kuin seurakuntavaalien korkeana äänestysprosenttina.

Vaikka Kinnulan kirkkovaltuuston jäsenet on valittu eri puolueiden listoilta, ei politiikka ole ollut ongelma.

– Kaikki haluavat toimia seurakunnan parhaaksi. Vaikka joskus toki on hieman eriäviä näkemyksiä, olemme aina päätyneet hyvässä hengessä yhteisiin päätöksiin.

Luottamushenkilön tärkeimmäksi ominaisuudeksi Räihä toteaa yhteistyökyvykkyyden.

– Se on avainasemassa. Lisäksi tarvitaan rauhallisuutta, sovittelevaisuutta sekä aitoa kiinnostusta seurakunnan asioita kohtaan.

Kirkkovaltuuston puheenjohtajan panos näkyy myös muualla Kinnulassa, sillä hän on sotainvalidien Kinnulan osaston puheenjohtaja, paikallisen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja, rauhanyhdistyksen varttuneitten kerhon vetäjä sekä toimii SPR:n ystävätoiminnassa.

– Aikaa kuluu myös kädentaitojen parissa. Kokonaisuudessaan perhe, seurakunta ja eri harrastukset pitävät huolta siitä, ettei minulla ole vapaa-ajan ongelmia, Räihä hymyilee.

Kuva: Juhani Räihän kotialbumi. Oripään suviseuroissa vuonna 2009 pappa tarjosi lastenlapsille jäätelöt.

Lue myös:

Kinnulan seurakunta: Uimahalli, uudet urut ja 90 prosentin jäsenyysluvut

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliKolumni: Luterilaisuus – reformikatolisuutta jo vuodesta 1517
Seuraava artikkeliTapani Nuutinen: ”Kirkon on avauduttava enemmän maailmalle”

Ei näytettäviä viestejä