Kiista Yhdysvaltain presidentin ehtoollis­kiellosta kertoo katolisen kirkon jakautuneisuudesta

US President Joe Biden (C) and First Lady Jill Biden (L) speaks with a priest as they leave St. Joseph on the Brandywine Catholic Church in Wilmington, Delaware, June 19, 2021. LEHTIKUVA / AFP Olivier Douliery

Yhdysvaltojen katoliset piispat haluavat evätä presidentti Joe Bidenilta oikeuden osallistua eukaristiaan eli ehtoolliseen, koska tämä ei aja abortinvastaista politiikkaa. Asiasta ovat kertoneet useat uutisvälineet, Suomessa muun muassa Yle Uutiset.

Suomalaisen katolisen papin, isä Oskari Juurikkalan mielestä uutinen on osittain harhaanjohtava ja Yhdysvaltain liberaalien katolisten piispojen propagandapeliä.

– Yhdysvaltain piispainkokous on vasta äänestänyt siitä, ryhtyykö se laatimaan asiakirjaa eukaristiasta. Asiakirjan sisällöstä ei ole vielä päätetty mitään, Juurikkala sanoo.

Juurikkala toimii teologian tutkijatohtorina Åbo Akademissa. Hän on koulutukseltaan teologian, oikeustieteen ja kauppatieteiden tohtori.

Katolisen kirkon piispalla on kanonisen lain mukaan velvollisuus puhutella sellaista katolista poliitikkoa, joka edistää toistuvasti katolisen kirkon opetuksen kanssa ristiriidassa olevaa ajattelua. Jos henkilö ei muuta toimintaansa, vaan pysyy sitkeästi linjassaan, piispojen tulee antaa ohje, että tällainen henkilö ei voi nauttia ehtoollista.

Messuun säännöllisesti osallistuva presidentti Joe Biden on julkisuudessa kertonut sitoutuvansa katolisen kirkon kantaan, jonka mukaan ihmisen elämä alkaa hedelmöittymisestä. Hän on kuitenkin ilmoittanut pitävänsä henkilökohtaisen kantansa erillään aborttipoliittisista linjauksista.

Yhdysvaltain katolinen piispainkokous ryhtyi Bidenin valinnan jälkeen keskustelemaan sellaisen asiakirjan laatimisesta, joka täsmentäisi kirkon ehtoolliskuria.

Kardinaali toivoo malttia

Vatikaanin uskonopin kongregaation johtaja, kardinaali Luis Ladaria on lähettänyt Yhdysvaltain piispainkokoukselle kirjeen. Siinä hän toivoo piispainkokoukselle malttia ja huolellisuutta, kun se pohtii suhtautumista julkisissa viroissa toimiviin katolilaisiin, jotka tukevat aborttia ja eutanasiaa puoltavaa lainsäädäntöä.

Kardinaali on esittänyt, että Yhdysvaltain piispojen ei tule luoda asiasta omaa kansallista politiikkaa, katolinen uutistoimisto National Catholic Register kertoi.

Vatican News puolestaan uutisoi Ladarian kantavan huolta kirkon jakautumisesta. Kardinaali muistutti, että kirkon moraaliopetuksesta ei pidä antaa sellaista kuvaa, että abortti ja eutanasia olisivat sen ainoat suuret kysymykset.

– Koska kirkolla on abortista selkeä, torjuva kanta, liberaalit piispat eivät voi puhua abortin puolesta. He voivat kuitenkin syyttää kirkon opetukselle uskollisuutta vaativia tahoja kirkon hajottamisesta. Juuri näin on nyt tapahtunut, isä Oskari Juurikkala arvioi.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkijan, dosentti Jyri Komulaisen mielestä kohu presidentti Bidenin eukaristian vietosta kertoo katolisen kirkon syvästä jakautuneisuudesta. Yhdysvalloissa käynnissä oleva ”kulttuurisota” näkyy kaikkialla, myös kirkoissa.

– Eukaristiaa käytetään nyt politiikan välineenä, vaikka paavi Franciscus on nimenomaan esittänyt, että niin ei pidä tehdä, Komulainen kommentoi.

Myrsky liittyy katolisessa kirkossa pitkään velloneeseen keskusteluun siitä, millä ehdoilla ehtoolliselle voi osallistua. Saksan katolinen piispainkokous on aikeissa avata ehtoollisen myös protestanteille, Komulainen kertoo.

– Paavi Franciscuksen mielestä jopa sellaiset ihmiset, jotka elävät objektiivisessa synnin tilassa, voidaan joissakin olosuhteissa toivottaa tervetulleiksi ehtoolliselle. Hänen mukaansa eukaristia ei ole palkinto täydellisille, vaan lääke heikoille.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kiista Yhdysvaltain presidentin ehtoolliskiellosta kertoo katolisen kirkon jakautuneisuudesta

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Jalkapallon EM-kisat ovat hienoja pelejä ja positiivista uskonnon­vapautta
Seuraava artikkeliArvokonservatiivit perustivat Suomeen sananvapaus­järjestön – Puheen­johtaja: Voisimme ajaa myös Kai Sadinmaan oikeuksia

Ei näytettäviä viestejä