Kiinan kirkko kärsii työntekijäpulasta

Loppiaisena 6. tammikuuta luterilaisissa jumalanpalveluksissa kerätään valtakunnallinen kolehti Kiinan kirkon teologiselle koulutukselle Suomen Lähetysseuran kautta.

Kiinan kasvava kirkko kärsii työntekijäpulasta. Paitsi, että työntekijöitä on vähän, on heidän koulutustasonsa alhainen ja keski-ikä korkea.

Koko maassa on vain yksi teologinen seminaari, joka tarjoaa maisteritason koulutusta, Nanjingin seminaari. Se voi ottaa opiskelijoita kaikkialta Kiinasta. Seuraavan tason seminaarit voivat kouluttaa enintään kandidaatiksi asti ja ottaa opiskelijoita vain muutaman läänin alueelta. Kolmannen tason seminaarit toimivat vain oman lääninsä alueella ja antavat vain perustason koulutusta. Tällaisia ovat muun muassa Hunanin raamattukoulu ja Yunnanin teologinen seminaari, joita Suomen Lähetysseura tukee Nanjingin seminaarin ja muutamien seurakuntien yhteydessä toimivien raamattukoulujen lisäksi.

Esimerkiksi Yunnanin maakunnassa on yli miljoona kristittyä ja neljätuhatta seurakuntaa, mutta vain 187 pastoria ja 800 saarnaajaa. Maakunnan pääkaupungissa, Kunmingissä, sijaitsevassa seminaarissa on satakunta opiskelijaa kolmella vuosikurssilla. Suurin osa opiskelijoista, kuten maakunnan kristityistä yleensäkin, kuuluu vähemmistökansoihin. He tulevat tavallisesti maaseudulta ja ovat hyvin köyhiä. Heillä ei ole varaa maksaa opiskelustaan eikä ylläpidostaan seminaarissa.

(Kuva: Lähetysseura tukee myös Yunnanissa Baoshanin seurakunnan yhteydessä toimivaa raamattukoulua. Raamattukouluissa koulutetaan vapaaehtoisia muun muassa avustamaan diakoniatyössä. Kuvaaja Timi Mara)

Edellinen artikkeliYksi piispa on ilman rannekelloa
Seuraava artikkeliHändelin Messias aloittaa kirkkomusiikkiviikon Espoossa

Ei näytettäviä viestejä