Karjalainen: Piispaehdokkaat sopuisina Joensuun paneelissa

Kuopion hiippakunnan piispanvaalin ehdokkaat esiintyivät sopuisasti Joensuun Rantakylän kirkon vaalipaneelissa torstaina illalla. Sanomalehti Karjalaisen mukaan julkisuudessa ehdokkaiden mielipiteitä jakanut kysymys parisuhteensa rekisteröineiden pappisvihkimyksestä ei saanut Joensuussa yhtään kategorisen kielteistä vastausta.

Myös Ylen haastattelussa parisuhteensa rekisteröineiden vihkimiseen eroa tehnyt professori Miikka Ruokanen vaikutti pehmentävän sävyään ja totesi Karjalaisen mukaan, ettei hän halua sanoa kysymykseen kategorista juuta eikä jaata.

– Korostan, että kokonaisarvio ratkaisee, Ruokanen sanoi, mutta, että papin tulee kuitenkin sitoutua työssään opettamaan kirkon käsitystä avioliitosta.

Piispainkokouksen pääsihteeri Jari Jolkkonen sanoi Karjalaisen mukaan, että papiksi vihkiminen perustuu aina kokonaisarvioon, eikä seksuaalinen suuntautuminen ole ratkaiseva peruste. Kotimaa24 kysyi Jolkkoselta tarkennusta rekisteröidyn parisuhteen osalta.

– Sukupuolinen suuntautuminen tai perhemuoto ei ole rekrytointiperuste suuntaan eikä toiseen. Kokonaisharkintaan kuuluu, että pitää kuunnella vihkimystä hakevan näkemyksiä. Tarvitaan myös tuomiokapitulin hyväksyntä. Lisäksi on otettava huomioon lainsäädäntö. Oikeudellisesti rekisteröity parisuhde ei ole este kirkon työssä, koska kirkolla ei ole asiasta erillisiä säädöksiä. Kokonaisharkinta on siis aidosti moniulotteinen asia, Jolkkonen sanoo Kotimaa24:lle.

Jolkkosta lukuun ottamatta muut piispanvaaliehdokkaat olivat jo aiemmin kertoneet näkemyksensä parisuhteensa rekisteröineiden pappisvihkimyksestä. Hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen, tutkija, pastori Pauliina Kainulainen, kirkkoherra Jaana Marjanen sekä kirkkoherra Tapani Nuutinen ovat todenneet suhtautuvansa siihen myönteisesti.

Edellinen artikkeliArhinmäki Bolotowskylle: Mielipuolinen väite
Seuraava artikkeliLaestadius-dokumentti sai ensiesityksensä Suomessa

Ei näytettäviä viestejä