Kappelissa järjestettiin Virsiä ja viiniä -ilta

Tampereen yliopiston Kampus-kappelissa järjestettiin viime viikolla Virsiä ja viiniä -illanvietto. Miten tämä on mahdollista, kun vastaavanlainen tapahtuma kiellettiin juuri Helsingissä Alppilan kirkossa?

Syy on se, että Tampereen tilaisuus oli yksityinen, ei julkinen. Valvira puuttui hiljattain Alppilan vastaavanlaiseen tilaisuuteen, koska alkoholilaki kieltää alkoholin nauttimisen huoneistossa, johon on järjestetty julkinen tilaisuus.

Tampereen tilaisuudesta vastasi yksityinen ystäväpiiri, jossa on mukana myös seurakunnan työntekijöitä, vaikkakaan ei siis työntekijän roolissa. Alun perin tapahtuman ei pitänyt olla kirkkotilassa, mutta se siirrettiin sinne pikapikaa toiseen huoneistoon vahingossa sattuneen tuplavarauksen vuoksi.

– Ainoa paikka siihen hätään olivat yliopiston tilat, iltaan osallistunut Eva Wäljas kertoo.

Wäljas on Tampereen seurakuntien tiedotussihteeri, mutta tässä roolissa hän ei siis näihin illanviettoihin osallistu eikä tätäkään haastattelua anna.

– Kyseessä on meidän oma yksityinen tilaisuus, jonne ihmiset kutsuvat kavereitansa. Alppila-tapauksen pointti oli se, että julkisessa tilassa ei saa tarjota alkoholia. Tiedämme kyllä tämän hassun lainsäädännön, mikä Suomessa on. Sympatiani ovat Alppilan puolella, Wäljas toteaa.

Hänestä on harmillista, kun hyvää konseptia ei voi toteuttaa kirkkotilassa julkisesti eikä tapahtumaa voi markkinoida.

Wäljaksen mukaan eri puolilla Suomea järjestetään Virsi ja viini -iltoja. Esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Kangasalla on yksityisten porukoitten järjestämiä iltoja. Googlettamalla selviää, että myös esimerkiksi Huittisissa ja Luvialla on järjestetty tapahtumat.

– Tämä on ihan loistava konsepti, täysin suoritteeton ja vapaaehtoinen tilaisuus. Meillä Tampereella ihmiset tuovat nyyttärimeiningillä ruokaa ja viiniä. Kun on yhdessä aterioitu, ehdotellaan vuoronperään virsiä ja kerrotaan ehkä joitain taustoja, miksi juuri tämä virsi on koskettanut. Aika henkilökohtaisia asioita usein jaetaan. Yleensä säestämättä lauletaan. Yleensä seitsemän aikaan nähdään ja kymmenen aikaan lopetetaan, Wäljas kertoo.

Wäljaksen ja hänen kavereidensa kokoama ystäväporukka on kokoontunut viime syksystä lähtien noin kerran kahdessa kuussa.

Virsi- ja viinitoiminta on Suomessa lähtenyt liikkeelle kirjailija Kaisa Raittilan ja Mikko Malkavaaran kodista.

– Kyllä se meidän olohuoneesta on lähtöisin. Facebookin sivuston tykkääjiä on noin 800. Iltoja on ollut eri puolilla Suomea. En tiedä määrää, Kaisa Raittila kertoo.

Myös SuomiAreenalla Porissa on järjestetty Virsi ja viini -ilta.

1.4. kello 11.09 poistettu tieto, jonka mukaan Tampereen Teatterikesään olisi tulossa Virsi ja viini -ilta.

Edellinen artikkeliOnko vanhoillislestadiolaisuutta käytetty lyömäaseena? – Sipilä vastaa
Seuraava artikkeliKirkko on merkittävä osa tamperelaista nuorisokulttuuria

Ei näytettäviä viestejä