Kanttoriystävien luontokuvanäyttely Turun tuomiokirkossa on luovuuden ja luomakunnan juhlaa

Turun tuomiokirkkoseurakunnan kanttorin Anu Åbergin ja Maarian seurakunnan kanttorin Ulla Vuolan yhteinen harrastus on tuottanut Turun tuomiokirkkoon koskettavan luontovalokuvanäyttelyn.

Åberg ja Vuola ovat ansioituneita kirkkomuusikoita, kuoronjohtajia ja ystäviä, jotka inspiroivat toisiaan myös yhteisen kuvataideharrastuksen parissa.

Valokuvanäyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 4. elokuuta klo 14. Ulla Vuola soittaa tilaisuudessa urkuja ja Anu Åberg cembaloa. Näyttelyn valokuvat ovat myytävinä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Ulla Vuolan kuvataiteilijuuden ensi hetkiin liittyy leijona.

– Katselin hievahtamatta, kun tätini maalasi vesiväreillä leijonan kuvan. Kun hän jätti paperin kuivumaan, maalasin salaa viereen oman versioni leijonasta, Vuola kertoo.

12-vuotiaasta asti hän on käynyt itsensä kanssa keskustelua kuvataiteen ja musiikin roolista elämässään.

– Kun lähdin Helsinkiin Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan, päätin, että koetan jollakin lailla jatkaa myös kuvataiteita. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.

Lasten aikuistuttua Vuola alkoi liikkua kameran kanssa lapsuutensa maisemissa Etelä-Pohjanmaalla, mökillä Kustavissa sekä kotimaisemissaan Naantalissa ja Turussa.

Luontoharrastus tuo Vuolalle arkista juhlaa ja iloa.

– Kun asioita katselee kameran linssin läpi, on kuin toisessa maailmassa. Kuvaaminen on parhaimmillaan meditaatiota, jossa kokee olevansa osa Jumalan luomakuntaa. Siinä voi unohtaa vähäksi aikaa itsensä ja vain keskittyä siihen mitä näkee, mitä on.

Karhun ikimuistoinen uintihetki

Myös Anu Åberg oli nuorena kahden vaiheilla kuvataiteen ja musiikin välillä. Ateneumin pääsykoetyöt oli jo tehty, mutta ne jäivät palauttamatta. Musiikista tuli ammatti ja kuvataiteesta harrastus.

– Muoto, harmonia ja liike ovat samat sekä kuvissa että musiikissa, Åberg kertoo.

Valokuvaajana hän ei suhtaudu itseensä niin vakavasti kuin muusikkona.

– Koronakesän kohokohta oli ehdottomasti karhukuvausreissu itärajalle. Siltä reissulta näyttelyssä on kolmen karhun triptyykki. On aivan maagista odottaa hipihiljaa kojussa läpi kesäyön. Yhtäkkiä ilmestyy karhu ja menee uimaan suolampeen… tuntuu, että melkein sydän pysähtyy jännityksestä! Onneksi jätin lohileivät pois eväistä.

Seuraava piilokojukeikka vei kuvaamaan huuhkajaa.

– Toivon hyviä kuvia, mutta elleivät ne onnistu, niin ei haittaa. Odotan sitä jännityksen hetkeä, kun liiketunnistin vinkkaa huuhkajan saapuvan kuvauspaikalle. Musiikissa suhtaudun asioihin vakavammin: ellei onnistu, kyllä haittaa! Kuvataiteissa olen vapaampi itsekritiikistä ja se on joskus hyvin vapauttavaa.

– Olemme muusikoina tehneet Ullan kanssa paljon ikimuistoisia projekteja parinkymmenen vuoden aikana. Taas on ilo tehdä yhdessä ja yhdistää meille rakkaita taidemuotoja, Anu Åberg kertoo.

Ulla Vuolan ja Anu Åbergin luontovalokuvanäyttely Turun tuomiokirkossa 4.–30.8. Näyttelyn valokuvat ovat myytävinä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Näyttely on osa 12. elokuuta vietettävän Taiteiden yön ohjelmaa.

Edellinen artikkeliMinisteri Antti Kurvinen kirkolliskokouksessa: En näe muutostarpeita kirkon ja valtion suhteissa
Seuraava artikkeliTuli söi ehkä jopa miljoonan euron arvosta Kalajoen seurakunnan metsää

Ei näytettäviä viestejä