Kangaspuut koottiin kirkkoon – vehmer­salmelaiset tekivät talkoilla uudet kirkkotekstiilit

Leena Soininen kutoo Vehmersalmen kirkossa kangasta uusiin kirkkotesktiileihin. Kuva: Uwe Mäkinen

Vehmersalmella Pohjois-Savossa on toteutettu suuri kirkkotekstiiliprojekti vapaaehtoisten seurakuntalaisten voimin. Vuosina 2018–2021 lähes 40 vehmersalmelaista suunnitteli, kutoi, kirjoi ja ompeli Vehmersalmen kirkkoon uudet kirkkotekstiilit.

Vehmersalmi kuuluu alueseurakuntana Järvi-Kuopion seurakuntaan.

Projektin vetäjäksi päätyi eläkkeellä oleva ammattikorkeakoulun tekstiilialan opettaja Riitta Junnila-Savolainen, jolle kirkko on ollut tärkeä paikka lapsuudesta lähtien.

– Satuin kuulemaan useammankin kerran, kun silloinen suntiomme Virpi Jetsonen ja aluepappimme Uwe Mäkinen juttelivat, että kirkkoon tarvittaisiin uudet tekstiilit kuluneiden tilalle. Ajattelin, että projektista tulee vaativa, mutta meillä on Vehmersalmella paljon tekijöitä ja osaajia. Keskustelujen jälkeen päätimme ryhtyä toimeen.

Junnila-Savolainen vakuuttui projektin mielekkyydestä vieraillessaan Helsingin Vanhassakirkossa, kun siellä otettiin uudet kirkkotekstiilit käyttöön.

– Eräs seurakuntalainen otti minua käsipuolesta kiinni ja kertoi, että haluaa näyttää minulle jotain. ”Tuo ympyrä alttarivaatteessa on minun virkkaamani”, hän sanoi. Tajusin, miten kova juttu se on, että seurakuntalaiset saavat osaamisensa arvokkaaseen käyttöön.

Kaiken pohjalla on Jumalan kämmen, jonka alle ei putoa kukaan

Vehmersalmen projektin ensimmäisiin varsinaisiin palavereihin kokoonnuttiin vuoden 2018 alussa. Mukaan ydinryhmään kutsuttiin Junnila-Savolaisen, Jetsosen ja Mäkisen lisäksi tekstiilialan ammattilainen Pirjo Hyvärinen sekä paikkakunnalle äskettäin muuttanut graafikko Annariitta Saarelainen.

Koska Vehmersalmen kirkon alttaritaulu esittää Jeesusta Getsemanessa, kirkkotekstiilien teemaksi päädyttiin valitsemaan Getsemanen puut sekä Josef Stenbäckin suunnittelemille kirkoille tyypilliset kaarimuodot.

– Annariitta piirsi kaaria ja me muut arvioimme niitä. Kaikki toivat ajatuksiaan yhteiseen suunnittelupöytään.

Symboleiksi valikoituivat muun muassa linnut, värikkäät lehdet, piikkilanka, kukat ja kalat.

– Päätekstiilissä näkyvät puun runko ja oksat. Puun juuri näkyy viereisessä tekstiilissä ja se muodostaa Jumalan kämmenen. Värilliset, monenlaiset lehdet putoavat Jumalan kämmenelle. Sen alle ei putoa kukaan, Junnila-Savolainen kuvailee.

Valkoinen kirkkotekstiili valmisteilla.

Myös tiekirkkokävijät pääsivät seuraamaan kirkkotekstiilien tekoa

Kangaspuut koottiin kirkon sivulaivaan, koska muualla niille ei ollut tilaa. Aluksi moni pohti, onko se soveliasta.

– Moni kutojakin nieli tyhjää, että mitä ihmettä, kirkkoon kangaspuut. Mutta puhuimme sitten, että eihän me tehdä mitään bisnestä, vaan kirkolle tekstiilit. Lopulta kutojat kuvasivat, että oli rauhallista, mukavaa ja turvallista louskuttaa kirkossa. Myös tiekirkkokävijät pääsivät seuraamaan kirkkotekstiilien tekoa.

Kutojat saivat kirkon avaimet, joilla sai mennä tekemään hommia silloin, kun itselle sopi. Tosin iltakymmenen jälkeen menivät päälle hälytykset.

Talkoolaisina palveli myös muita kuin kutojia.

– Erään mummon mies kuskasi vaimoaan kirkkoon ja keitti meille kahvia ja leipoi pullaa. Projektin varrella tuli lisää tekijöitä kysymään, mitä he voisivat tehdä, Junnila-Savolainen kertoo.

Symbolit valmistettiin irtokuvioina aitopitsitekniikalla ja ommeltiin sitten kiinni kankaisiin. Vuorittamisessa turvauduttiin ammattiompelija Anja Rautiaiseen.

– Valkoisen sarjan saimme valmiiksi Vehmersalmen kirkon satavuotisjuhliin, joita vietettiin 1.1.2020. Pian sen jälkeen korona sotki kuvioita pitkään. Viimeisin stola valmistui näyttelyyn, joka avautui kirkossa nyt kesäkuussa.

Näyttelyä pääsee katsomaan Vehmersalmen kirkossa 13.8. saakka maanantaista perjantaihin kello 10–15. Projektia esittelevän YouTube-videon voi katsoa täällä.

Valkoiset kirkkotekstiilit otettiin käyttöön Vehmersalmen kirkon satavuotisjuhlassa 1.1.2020.

Uusissa kirkkotekstiileissä puun juuret ovat Jumalan kämmen, joka ottaa kopin kaikista putoavista lehdistä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kangaspuut koottiin kirkkoon – vehmersalmelaiset tekivät talkoilla uudet kirkkotekstiilit

Edellinen artikkeliKolumni: Mielenosoitus ja kristillinen media
Seuraava artikkeliViiden taiteilijan Pyhä-näyttely avautui Helsingissä – mukana tämä Elina Merenmiehen maalaus Aamu

Ei näytettäviä viestejä