Kaksi kolmasosaa ukrainalaisista on tätä mieltä: Moskovan patriarkaatin alainen kirkko on osaltaan vastuussa Venäjän hyökkäyksestä

Mandatory Credit: Photo by Maksym Polishchuk/SOPA Images/Shutterstock (13846156t) View of the Kiev-Pechersk Lavra. Ukraine orders Ukrainian Orthodox Church to leave the historic Kyiv-Pecherska Larva monastery. Ukraine orders Ukrainian Orthodox Church to leave the historic Kyiv-Pecherska Larva monastery. Ukraine's Ministry of Culture released a statement on 10 March 2023 saying that the National Reserve 'Kyiv-Pechersk Lavra' sent a warning to the Kyiv-Pechersk Lavra monastery of the Ukrainian Orthodox Church (Moscow Patriarchate) about the termination of a July 2013 agreement on the free use of religious buildings and other property that is owned by the state by a religious organization, adding that the Ukrainian Orthodox Church must vacate the state-owned premises it leases on monastery grounds by 29 March. The announcement follows a December 2022 presidential decree on the ban of activities by religious organizations associated with Russia in Ukraine. Kiev-Pechersk Lavra in Kyiv, Ukraine - 18 Mar 2023

Hiljattain tehdyn kyselyn perusteella kaksi kolmasosaa Ukrainan väestöstä on sitä mieltä, että Moskovan patriarkaatin alainen Ukrainan ortodoksinen kirkko (UOK) on osaltaan vastuussa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Jopa 66 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoittaa kantanaan, että Moskovan patriarkaatin alaisen kirkon toiminta on vaikuttanut ”Venäjän aggressioon”. 16 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että näin ei ole. 18 prosenttia vastanneista valitsee vastauksen ”vaikea sanoa”.

Erityisen suuri osa Länsi-Ukrainan alueella kyselyyn vastanneista – 85 prosenttia – pitää UOK-kirkkoa osavastuullisena hyökkäyksestä.

Venäjän aloitettua viime vuoden helmikuussa hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan on Moskovan patriarkaatti, varsinkin sen johtaja patriarkka Kirill, asettunut avoimesti tukemaan Venäjän sotaponnisteluja.

Kyselyn toteutti kiovalaisen Ilko Kucheriv Democratic Initiave -säätiön toimeksiannosta Razumkov Centre -ajatuspaja kaikilla Ukrainan hallituksen vallassa olevilla Ukrainan alueilla maaliskuussa 2023. Vastanneita oli kaiken kaikkiaan 2 017 aikuista.

Kyselyn tuloksista uutisoi muun muassa ruotsalainen Signum-lehti.

UKRAINALAINEN ORTODOKSIA on jo pitkään ollut jakautunut, ja eri ortodoksisten kirkkojen suhteet ovat jännittyneet. Maassa toimii Moskovan patriarkaatin alaisen kirkon (UOK) ohella vuonna 2019 Konstantinopolin ekumeeniselta patriarkaatilta täyden itsenäisyyden saanut Ortodoksinen kirkko Ukrainassa (OKU).

Vaikka UOK on Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ottanut etäisyyttä Moskovan patriarkaattiin ja julistautunut itsenäiseksi, on satoja sen seurakuntia siirtynyt OKU-kirkkoon. Tämä seurakuntien ”muuttoliike” alkoi jo ennen Venäjän viime vuoden helmikuussa alkanutta hyökkäystä Ukrainaan.

Enemmistö Ukrainan ortodokseista kuuluu nykyään Ortodoksiseen kirkkoon Ukrainassa (OKU).

Ukrainan viranomaiset ovat seuranneet Moskovan patriarkaatin alaisen kirkon (UOK) toimintaa kriittisesti. Kirkko on esimerkiksi määrätty poistumaan Kiovan kuuluisasta luolaluostarista, joka on virallisesti Ukrainan valtion omaisuutta ja ainoastaan vuokrattu kirkon käyttöön. Kymmeniä Moskovan patriarkaatin alaisen kirkon pappeja on asetettu syytteeseen heidän oletetun Venäjä-yhteistyönsä vuoksi.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKotimaa kysyi Mikkelin piispaehdokkailta taloudellisista sidoksista – näin he vastasivat
Seuraava artikkeliMentalisti Jose Ahonen halusi selvittää, minkälaista väkeä ovat nykyajan meediot ja selvänäkijät: ”Salatieteet ovat joillekin täyttä totta”

Ei näytettäviä viestejä