Juutalaisten jom kippur -juhla saa synagogat täyteen ja kanat lentämään

Juutalaiset viettävät vuoden suurinta juhlaansa tänään lauantaina 30.9. Sovintopäivä jom kippur saa maallistuneemmatkin juutalaiset lähtemään synagogaan. Opillisesti juhla keskittyy syntien anteeksi pyytämiseen ja saamiseen. Se päättää juutalaisten uudesta vuodesta alkaneen kymmenen päivän katumusjakson.

Jom kippurin juhliminen alkaa jo aattoiltana, jolloin vuorokausi juutalaisen perinteen mukaan vaihtuu. Juhlaan kuuluvat vuorokauden mittainen täyspaasto sekä lukuisat synagogapalvelukset. Paastoamaan velvoitetaan kaikki aikuiset juutalaiset eli yli 12-vuotiaat tytöt ja yli 13-vuotiaat pojat.

Juhlaa viettävät juutalaiset keskittyvät hartaudenharjoitukseen, ja esimerkiksi Israelin valtio hiljenee jom kippurin ajaksi lähes kokonaan – maallistuneet nuoret tosin saattavat pyöräillä tai rullaluistella autioituneilla autoteillä.

Suomessa on noin 1 500 juutalaista. Jom kippur täyttääkin Suomen kaksi synagogaa Helsingissä ja Turussa.

Suureen juhlapäivään ja sen aattoon kuuluu myös monia erilaisia tapoja. Osa uskonnon harjoittajista osallistuu jom kippurin aattoiltana kapparot-rituaaliin. Tavan on tarkoitus osoittaa katumusta ja hyväntekeväisyyttä köyhiä kohtaan. Rituaalin toimittaja valitsee jotain hyväntekeväisyyteen lahjoitettavaa, lausuu psalmeja ja heiluttaa lahjoitettavaa asiaa päänsä ympärillä.

Perinteisesti rituaalissa hyväntekeväisyyteen lahjoitettavana asiana on käytetty elävää kanaa tai kukkoa, joka on teurastettu rituaalin jälkeen. Eläimen kovakourainen kohtelu on kuitenkin saanut eläinten oikeuksien puolustajat varpailleen, ja monet juutalaiset vastustavatkin perinnettä. Vaihtoehtoisesti rituaalin suorittaja on saattanut käyttää esineenä rahapussia, jonka sisältö on rituaalin jälkeen lahjoitettu hyväntekeväisyyteen.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliKolumni: Kun laki ja omatunto ovat vastakkain, kirkossa voittaa laki ja kristityllä omatunto
Seuraava artikkeliKommentti: Enkelit ovat ensisijaisesti aikuisten päänsärky

Ei näytettäviä viestejä