Jussi K. Niemelä hylkäsi vapaa-ajattelijat

Jussi K. Niemelä on jättänyt Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtajuuden sekä Vapaa-Ajattelija lehden päätoimittajuuden.

Hän jätti tehtävän kesken kolmivuotisen kautensa, joka olisi päättynyt kesällä, jolloin liittokokous valitsee uuden hallituksen.

- Minulla ei ole tarkempaa syytä, miksi hän erosi. Hän on vain jättänyt lyhyen erokirjeen liiton toimistoon. Syitä ei ole sen kummemmin eriteltynä, Vapaa-ajattelijain Liiton pääsihteeri Eino Huotari kertoo.

Niemelä on eronnut myös Humanistiliiton hallituksen jäsenyydestä ja Humanisti-lehden päätoimittajan tehtävästä. Humanistiliiton hallituksen puheenjohtaja Pekka Elo vahvistaa tiedon Kotimaa24:lle. Elon mukaan Niemelän lähtö oli yllätys, mitään erimielisyyksiä ei ollut.

- En haluaisi arvailla eron syytä. Tai sanotaan, että syy jonka hän antoi päätoimittajuudestaan eroamiseen on privaatin oloinen, Elo muotoilee.

Suomen vapaa-ajattelijain Liiton vt. puheenjohtajana toimiva Robert Brotherus kertoo kaiken lisäksi, ettei Jussi K. Niemelä johda myöskään enää Helsingin vapaa-ajattelijoiden kokouksia. Niitä vetää varapuheenjohtaja. Helsingin vapaa-ajattelijoiden hallituksen jäsen Brotherus ei tiedä, onko Niemelä eronnut tästäkin tehtävästä muodollisesti.

Kyllästyminen ”hörhöilyyn”?

Kotimaa24 ei ole tavoittanut Jussi K. Niemelää kommentoimaan erojaan. Robert Brotherus kertoo päivällistäneensä juuri eilen Niemelän kanssa. Brotheruksen mukaan herrojen välit ovat hyvät.

Brotheruksen mielestä Niemelän lähtö liittyisi henkilöiden välisiin ristiriitoihin eikä esimerkiksi siihen, mikä on Vapaa-ajattelijain Liiton linja tai tehtävä. Hän kertoo, että muun muassa hän oli yrittänyt suostutella Niemelää jatkamaan kautensa loppuun.

Brotheruksen mukaan esimerkiksi juuri käräjäoikeuden päätöksen saanut oikeusjuttu on polarisoinut Vapaa-ajattelijain Liitossa ihmisten välejä. Vapaa-ajattelijain liiton entinen toiminnanjohtaja hävisi Helsingin käräjäoikeudessa potkuistaan nostamansa oikeusjutun.

Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n verkkosivuilla väitetään, että Niemelä olisi kertonut eroamisensa syyksi kyllästymisensä Vapaa-ajattelijain Liiton ”hörhöilyyn”. Brotherus pitää mahdollisena, että tämänkaltaista puhetta on voinut olla ilmassa, mutta virallisessa erokirjeessä näin ei lukenut.

Sekä Eino Huotari että Brotherus vahvistavat Kotimaa24:lle, että Suomen vapaa-ajattelijain Liitossa on liittovaltuuston perustama työryhmä, joka selvittää Jussi K. Niemelän kirjahankintoja liitossa. Brotherus katsoo, että tämä asia ei ole Niemelän eron syy.

- Oltiin sovittu, että toimiston kirjastoon hankitaan lisää kirjoja vuoden 2010 budjetissa tietyllä määrällä. Jossain vaiheessa todettiin, että Jussi oli hankkinut niitä suuremmalla määrällä, mikä oli perusteltua, kun oli ylimääräistä rahaa käytettävissä. Kokonaisbudjetti kuitenkin pysyi plussan puolella. Kun on syntynyt jonkinlaista epäluottamusta ihmisten välille, helposti tehdään isoja asioita sellaisestakin, jotka eivät välttämättä olisi sellaisia toisenlaisessa ilmapiirissä, Brotherus kommentoi.

Sekä Huotari ja Brotherus kertovat, ettei kirja-asiassa ole kyse mistään lainvastaisesta.

Jussi K. Niemelä ei ole eronnut Skepsis ry:n hallituksen jäsenyydestä.