Joulun lapsi löytyy jo Vanhasta testamentista

Jokainen Raamattua tunteva osaisi mainita profeetta Jesajan kuuluisat ennustukset Messiaan syntymästä. Myös muita Messiaaseen liittyviä ennustuksia Jesajalla riittää.

Mutta Vanha testamentti, laki ja profeetat, puhuvat Messiaasta vieläkin enemmän. Joulun lapsi, Jeesus, on siellä jo idullaan.

***

Kyseessä on tietenkin perinteinen kristillinen tapa lukea Vanhaa testamenttia. Juutalaisuuden Messias-odotus oli kaksi vuosituhatta sitten voimakasta, mutta se ei täyttynyt Jeesuksessa. Juutalaisuudelle kristittyjen Messias ei ole kelvannut.

Akateemisessa eksegetiikassa messiasprofetioihin suhtaudutaan tieteenalan omien metodien keinoin. Tällöin totuus- tai toteutumiskysymykseen ei oteta tunnustuksellisesti kantaa.

Protestanttisuudessa teologiset kiistat profetioista alkoivat jo valistusaikana.

Hermeneuttisesti eli Raamatun selittämisen kannalta tilanne on monipuolisempi. Kirkon normatiivisessa opetuksessa ei sen olemassaolon aikana ole kiistetty Jeesuksen syntymän, elämän ja tehtävän olleen ennustettu jo kauan ennen Kristus-tapahtumaa.

Kristittyjen näkökulmasta voi olla jopa niin, että joitakin Vanhan testamentin ennustuksia ei voida ymmärtää ilman Jeesusta ja hänen työtään.

***

Varsinainen Jesajan jouluprofetia on maininta pimeydessä vaeltavan kansan näkemästä suuresta valosta (Jes. 9). Tunnettu kohta kertoo lapsesta, pojasta, joka on annettu meille. Tärkeitä ovat myös hänen nimensä, jotka kuuluvat: Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä ja Rauhan Ruhtinas.

Muita tunnettuja jesajalaisia Messias-profetioita ovat monet viittaukset Herran kärsivään palvelijaan. Jeesuksen piina ja sovituskuolema ovat kristillisten selittäjien kannalta toteuttaneet nämä profetiat.

Jouluisia ovat viittaus Messiaan tulemiseen Daavidin suvusta, eli Iisain kannosta nousevaan versoon (Jes. 11), sekä tietenkin monella tavalla oppihistoriallisesti keskeinen kristologinen opinkohta neitseestä, joka tulee raskaaksi (Jes. 7).

***

Pieniin profeettoihin kuuluva Miika viittaa myös Messiaan syntymiseen. Kristityille Miikan kirjan jakeen 5 ennustus Israelin hallitsijan syntymisestä Betlehemissä on ollut keskeisen tärkeä. Myös profeetta Miika viittaa juutalaisen messiasuskon keskeiseen elementtiin: Messias tuo rauhan.

Myös profeetta Jeremian kirjassa viitataan Messiaan syntymään Daavidin suvusta (luvut 23 ja 33).

Jeremia julistaa myös lapsiaan lohdutuksesta huolimatta itkevästä Raakelista, mikä evankelista Matteuksen mukaan (Matt. 2) toteutui Herodeksen määräämässä Betlehemin lastenmurhassa.

***

Jouluna on sopivaa syventyä Raamatun ennustuksiin Messiaasta. Ylipäätään vanha kristillinen selitystraditio on nähnyt Uuden testamentin lupauksien ja myös erityisten kristillisten dogmien – kuten kolminaisuusopin – muotoutuneen jo Vanhan testamentin kirjoituksissa.

Yksi kolmannen vuosituhannen kristinuskon tärkeistä kysymyksistä onkin sen Raamatun tulkinta rajusti muuttuvassa maailmassa. Raamattu voi olla paikoittain vaikeasti selitettävä kirjakokoelma, mutta kirkko on aina uskonut sen olevan myös sisäisesti yhtenäistä Jumalan ilmoitusta kaikkien aikojen ihmiselle.

Vastaus piilee Raamatussa itsessään.

Kuva: Kansallismuseo. Kristinuskon mukaan Jeesuksen syntymä ennustettiin jo Vanhan testamentin kirjoituksissa. Rafaelin työhuoneen Neilikkamadonna on yksi Kansallismuseon Renessanssi. Nyt! -näyttelyn taideaarteista.

Edellinen artikkeliOn seurattava joulun tähteä kaiken kaaoksen ja kompuroinnin keskellä, sanoo Liisa Jaakonsaari
Seuraava artikkeliKatso Kotimaa24:n videoilta joulun tunnelmaa ja sanomaa

Ei näytettäviä viestejä