Joululeirillä touhutaan ja rauhoitutaan sanoman ääreen

Ylivieskan seurakunta järjestää perinteisesti joulun alla kaksi jouluista leiriä Törmälän leirikeskuksessa ylivieskalaisille ja merijärvisille varhaisnuorille. Viikonlopun mittaisista leireistä ensimmäinen on tarkoitettu 3.-4. luokkalaisille ja toinen 5.-7. luokkalaisille.

Molemmille leireille otetaan kolmisenkymmentä leiriläistä. Nuorisotyönohjaaja Marjo Jokitalon mukaan leirit täyttyvät nopeasti innokkaista lapsista, joista pitää huolta kolmen nuorisotyönohjaajan lisäksi isostenisonen ja kahdeksan isosta. Hyvä seura ja mukava meininki, eli toisin sanoen Törmälä-fiilis, sekä jouluiset tekemiset kiinnostavat niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin.

Voltteja ja lumienkeleitä

Joululeirillä ollaan yhdessä, leikitään, leivotaan, ulkoillaan, syödään hyvin, saunotaan ja tehdään joulunivaskaa, joka sisältää jouluisia tehtäviä. Leirillä on vilskettä ja vilinää, mutta myös rauhalliselle yhdessäololle, hartaushetkille ja lepäämiselle annetaan aikaa. Se tekee hyvää syksyn uuvuttamille koululaisille.

Matias Jaakola, Tuukka Pehkonen, Antero Nummela ja Roni Niskanen ovat kokeneita leiriläisiä, mutta osa heistä on joululeirillä ensimmäistä kertaa. Pojat kertovat saaneensa leirillä uusia kavereita. Kaikki leirille osallistuvat pojat ovat samassa ryhmässä, koska he eivät ole halunneet tyttöjen ryhmiin.

– Täällä on hyvää ruokaa, kavereita, paljon kivaa tekemistä eikä ollenkaan tekemisen puutetta. Parasta on olla poikaporukalla omassa huoneessa. Hyvä kun päästiin samaan kämppään. Ulkona olo on tosi mukavaa kun on lunta. Kävimme äsken heittämässä voltteja, kertovat pojat innosta puhkuen ja myöntävät tehneensä myös lumienkeleitä.

Ihana herätä joululauluihin – täällä tulee joulumieli

Aada Brax, Nella Ängeslevä, Sofia Rauhala, Hilda Pesämaa, Essiina Kaarela ja Aliina Vähäkangas hihkuvat ilosta kun ovat päässeet leirille. He tykkäävät joulusta valtavasti. Erityisen ihanaa leirillä on herätä aamuisin joululauluihin, jotka kiirivät huoneisiin keskusradion kautta.

– Emme kaikki tunteneet toisiamme ennestään, mutta se ei haittaa, me tutustuttiin. Olisi kauheaa, jos joku jäisi ihan yksin. Täällä kaikki ovat kavereita keskenään, iloitsevat tyttöset.

He kertovat, että leirillä ei tule lainkaan käytettyä puhelimia, koska on niin paljon mukavaa yhteistä tekemistä. Korkeintaan illalla pirautetaan vanhemmille miten päivä on mennyt.

– Leirillä on säpinää, mutta myös rauhallisia hetkiä. Täällä on mukava ja hyvä olla, tulee joulumieli.

Joulujumis muistuttaa joulun ilosanomasta

Nuorisotyönohjaaja Marjo Jokitalon mukaan joululeirin tarkoitus on fiilistellä joulua yhdessäolon, joululaulujen, askartelujen, leipomisten ja muiden jouluisten tekemisten välityksellä.

– Samalla haluamme hartauksien ja yhdessä valmisteltavan joulujumiksen muistuttavan joulun ilosanomasta ja siitä, että joulu ei ole vain joulupukin ja lahjojen odottamista, vaan Vapahtajamme syntymäjuhlaan valmistautumista ja sen viettämistä, sanoo Jokitalo.

Joulujumis eli joulujumalanpalvelus suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä toisena leiripäivänä. Leiriläiset toimivat leirin ajan ryhmissä. Kullakin ryhmällä on jumalanpalveluksessa omat tehtävänsä; yksi ryhmä toimii suntioina, toinen piirtää alttaritaulun, kolmas valitsee ja ilmoittaa virret, neljäs esittää jouluevankeliumin ja viides suunnittelee ja lukee esirukouksen.

”Rakas Taivaan Isä, kiitos ruuasta, perheestä, kodista, ystävistä ja Jeesuksesta. Kiitos leirin leikeistä ja hyvästä ruuasta. Kiitos kun saamme olla kavereiden kanssa ja valmistautua toivottavasti lumiseen jouluun. Toivoisin Jumalan siunaavan kavereita, perhettä ja sukua. Toivoisin myös siunausta vähävaraisille, vanhemmille, lemmikeille ja kavereille. Toivoisin Jumalalta muiden ihmisten jouluun myös rakkautta, rauhaa ja tunnelmaa. Kiitos. ” (9-10 -vuotiaiden leiriläisten esirukous)

Leirillä valmistaudutaan jouluun sisäisesti

Joululeirejä on järjestetty Ylivieskan seurakunnassa jo vuosikymmenten ajan. Liki kolmikymppinen nuorisotyönohjaaja Jokitalo muistelee itsekin olleensa lapsena joululeireillä. Hänen mukaansa leirit ovat säilyttäneet luonteensa vuosien saatossa.

– Sanotaan, että joulu tulee lasten kautta. Joululeirit ovat myös minulle yksi vuoden kohokohdista. Täällä niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin valmistautuvat jouluun sisäisesti. Mietimme yhdessä joulun perimmäistä sanomaa.

Kuva: Tanja Kopsa. Joululeiriläiset (Vasemmalta alhaalta) Antero Nummela, Matias Jaakola, Marjo Jokitalo, Essiina Kaarela, Aliina Vähäkangas ja Nella Ängeslevä, sekä (vasemmalta ylhäältä)Roni Niskanen, Tuukka Pehkonen, Aada Brax, Hilda Pesämaa ja Sofia Rauhala iloitsevat yhdessäolosta.

Juttu on julkaistu myös Kotimaa Prossa.

Edellinen artikkeliYksinäisiä muistetaan kukalla ja viestillä
Seuraava artikkeliLucianpäivä ei ole virallinen kirkollinen juhla

Ei näytettäviä viestejä