Joka kolmas lapsi on näkymätön

Joka kolmas maailman lapsista on tilastollisessa mielessä näkymätön, eli hänen syntymäänsä ei ole koskaan rekisteröity. Näin todetaan UNICEFin tänään julkaisemassa tilastoanalyysissä Every Child’s Birth Right: Inequities and trends in birth registration.

Kaikkiaan maailmassa arvioidaan olevan lähes 230 miljoonaa rekisteröimätöntä lasta. Rekisteröimätön lapsi voi jäädä vaille perusterveydenhuoltoa, esimerkiksi säännöllisiä rokotuksia. Myös kouluun pääsemisestä voi tulla ongelma.

– Useimmin rekisteröimättä jäävät haavoittuvimmassa asemassa olevat, kuten vaikeapääsyisillä alueilla asuvien köyhien vanhempien lapset ja kouluttamattomien äitien lapset. Juuri heidät olisi tärkeää saada tilastoitua, jotta valtio pystyy kehittämään koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut niin, että ne auttavat niitä kipeimmin tarvitsevia, Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sanoo.

Rekisteröinnin vähäisyyteen vaikuttavat monet syyt: Se saattaa vaatia pitkien matkojen kulkemista, köyhille kalliita maksuja, paperisotaa tai pitkää odottelua. Joissakin maissa rekisteröintikäytännöt taas sortavat tiettyjä ryhmiä, kuten avioliiton ulkopuolella synnyttäneitä äitejä, etnisiä vähemmistöjä tai pakolaisia.

Vanhemmat eivät välttämättä tiedä, millaisia seurauksia rekisteröimättä jättämisellä voi olla. He saattavat myös pelätä, että rekisteritietoja voidaan käyttää lasta vastaan.

UNICEF tukee paikallisia viranomaisia tekemään rekisteröinnistä vaivatonta, ilmaista ja luottamuksellista. Apuna on monesti mobiiliteknologia. Esimerkiksi Ugandasssa on aloitettu palvelu, jossa rekisteröinti hoituu tekstiviestillä. Lapsen syntymän saa nyt rekisteröityä muutamassa minuutissa. Ennen siihen meni kuukausia.

Yli puolet maailman rekisteröimättömistä lapsista asuu Aasiassa ja 36 prosenttia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Edellinen artikkeliKansanedustajat kannattavat Kulosaaren mallia
Seuraava artikkeliYmpäristödiplomit Helsingin ja Kouvolan seurakuntayhtymille

Ei näytettäviä viestejä