Johanna Iivanainen: ”Hakeudun luontoon hiljaisuuden kaipuun vuoksi”

Laulaja Johanna Iivanainen, 39, on tulkinnut itsensä suomalaisten sydämiin monella foorumilla. Hänet tunnetaan televisiosta SuomiLOVE-musiikkiohjelman solistina ja jazz-laulajana, mutta hän esiintyy mielellään myös kirkoissa.

Elokuun lopulla Iivanaista kuultiin Kirkkonummen kirkossa, jossa hän tulkitsi rukoushelmilauluja Pekka Nyman Ensemblen ja seurakunnan kuorojen kanssa. Johanna Iivanainen lauloi herkästi muun muassa rakkauden helmestä: ”Niin kuin sinä lohdutat anna minun lohduttaa. Niin kuin sinä rakastat anna minun rakastaa.”

Iivanaisen ja säveltäjä Pekka Nymanin yhteistyö juontaa kaukaa. He tutustuivat vuonna 2009 Virsistä viisi -ohjelman parissa, jossa Nyman oli kapellimestarina. Ohjelman yleisöäänestyksessä Johanna Iivanaisen esittämä virsi 338 Päivä vain ja hetki kerrallansa äänestettiin suomalaisten lempivirreksi.

Yhteistyö jatkui, kun Nyman pyysi Iivanaista laulamaan säveltämiään rukoushelmilauluja levylle. Hän oli säveltänyt laulut vuonna 2012 Espoon Tuomiokirkon rukoushelmiteemaista musiikki-iltaa varten. Laulujen tekstit ovat Kaisa Raittilan käsialaa ja ne ovat Martin Lönnebon rukoushelmien innoittamia. Sinä olet ääretön – lauluja rukoushelmistä ilmestyi tänä keväänä cd-levynä.

– Olen kovasti tykännyt Pekan sovituksista ja siksi oli helppo suostua mukaan tälle levylle. Muutosehdotuksia ei tarvinnut tehdä, laulut ja tekstit olivat koskettavia ja ensemblen muusikot tuttuja, joten työskentely oli kotoisaa.

Rukoushelmet eivät olleet Johanna Iivanaiselle entuudestaan tuttuja, mutta niiden idea puhutteli häntä.

– Mielestäni helmet ovat helposti lähestyttävä muoto rukoukseen. Välillä kun itse ei osaa sanoittaa omia tuntojaan, näiden helmien kautta on mahdollista löytää sanat ajatuksilleen ja tunteilleen.

Oululaissyntyinen laulaja kertoo hakeutuvansa usein luontoon rauhoittumaan. Parin viikon takaisella mökkireissulla hän pääsi myös puolukkametsään.

– Hakeudun luontoon hiljaisuuden kaipuun vuoksi. Se on minun tapani päästä rukoukseen: hiljentymällä ja päästämällä irti mielen hälyäänistä. Hiljaisuudessa voin tavoittaa kiitollisuuden ja rakkauden voiman.

– Myös kirkkokonserteista pidän kovasti juuri tuon hiljaisuuden takia. Kirkossa on usein helpompi tavoittaa ihminen puhtaimmillaan, niin sanotusti turhasta riisuttuna. Olisi ihana tehdä joskus konsertteja myös metsässä.

Laulaja esiintyy paljon miehensä, kitaristi Mikko Iivanaisen kanssa. Parhaillaan he työstävät uusia omia lauluja ohjelmistoonsa.

– Mikon kanssa olemme musisoineet ja eläneet yhdessä jo 20 vuotta. Olemme soittaneet yhdessä monenlaista musiikkia: jazzia, kansanlauluja, omia lauluja. Koen näin pitkän yhteisen taipaleen hyvin arvokkaaksi, meille on hioutunut aivan omanlainen musiikin kieli.

Juuri nyt Johanna Iivanainen on innoissaan marraskuussa julkaistavasta Turku Jazz Orchestran ja Turun filharmonisen orkesterin levystä, jossa hänen tulkitsemanaan kuullaan Vellu Halkosalmen sovittamaa suomalaista elokuvamusiikkia.

Joulukuussa alkavat TV2:ssa pyöriä elokuussa nauhoitetut uudet SuomiLOVE-jaksot.

– Rakkauden suurta voimaa on siinäkin ohjelmassa ihana todistaa.

Pekka Nyman Ensemblessä Kirkkonummen kirkossa 
esiintyivät Joonatan Rautio, Mirkku Ridanpää, Mikko 
Iivanainen, Teemu Keränen, Pekka Nyman, Matti Holi ja Ilona Nyman.

Kuva: Juha Reunanen

Edellinen artikkeliVuoden diakoniatyöntekijä: Kohtaan asiakkaani ihmisinä, en moniongelmaisina
Seuraava artikkeliHollannissa Raamattu äänestettiin merkittävimmäksi kirjaksi

Ei näytettäviä viestejä