Jehovan todistajat eivät enää päivystä Helsingin asematunnelissa – miksi?

Jehovan todistajat lehti- ja esitetelineineen ovat olleet vuosikausia tuttu näky Helsingin rautatieaseman asematunnelissa. Nyt heitä ei enää näy siellä.

Päätöksen takana on osaa asematunnelin alueesta hallinnoiva kiinteistökehitys ja -palveluyhtiö Sponda. Yhtiön mukaan kauppakeskus Citycenterin alueelta on haluttu poistaa kaikki poliittinen, uskonnollinen tai aatteellinen toiminta.

– Asematunneli on kaupallista aluetta, vaikka kansalaiset mieltävätkin sen usein julkiseksi tilaksi. Olemme halunneet kehittää kauppakeskus Citycenterin alueelta myös asematunnelia. Emme suosi emmekä sorsi mitään uskonnollista tai poliittista tai muutakaan aatetta, joten on tasa-puolista kieltää toiminnan harjoittaminen asematunnelissa kaikilta, sanoo Spondan kauppakeskuspäällikkö Tiina Fågel.

Sponda päätti asiasta jo viime vuonna, mutta päätös laitettiin täytäntöön tämän vuoden elokuussa. Jos asematunnelissa on aatteen levittäjiä, vartijat käyvät huomauttamassa asiasta heille.

– Ongelmana eivät ole olleet suinkaan Jehovan todistajat, vaan että asematunneliin on tullut myös muita uskonnollisia ja aatteellisia ryhmiä. Myös alueen vuokraaminen kaupalliseen tarkoitukseen on kärsinyt tästä.

Fågelin mukaan Sponda on sopinut asiasta Jehovan todistajien kanssa sulassa sovussa ja he ovat löytäneet kaupungilta muita paikkoja kertoa uskonnostaan.

– Uskonnollisen ja poliittisen toiminnan kielto on tavallista muissakin kauppakeskuksissa, Fågel sanoo.

Helsingin rautatieaseman kautta kulkee päivittäin noin 200 000 ihmistä. Monet heistä kulkevat myös asematunnelia pitkin muun muassa metroasemalle.

Jehovan todistajien lehti- ja esitevaunuja on näkynyt viime kesän aikana vilkkaina turistipäivinä myös Temppeliaukion kirkon pääsisäänkäynnin edessä kadun toisella puolella.

Spondan päätöksestä kieltää uskonnollinen, poliittinen ja aatteellinen toiminta kertoi ensimmäisenä Jehovan todistajien asioita seuraava Johanneksenpoika-verkkosivusto.

Kuva: Jari-Pekka Peltoniemi. Jehovan todistajia Helsingin asematunnelissa kesäkuussa 2017.

Edellinen artikkeliNaispapittoman messun peruminen kuohuttaa Oulussa – Tuomiorovasti: ”1990-luvulle ei ole paluuta”
Seuraava artikkeliNaisasialiitto Unioni palkitsee piispa Askolan Vuoden Lyyti -tunnustuksella

Ei näytettäviä viestejä