Hindulaiset juhlivat äitijumalatarta, joka antaa energian miesjumalille

Hindulaisilla alkaa tänään yhdeksän päivää kestävä juhla Navaratri, jonka aikana juhlitaan äitijumalattaren Devin yhdeksää eri ilmenemismuotoa. Devistä on lähtöisin hindulaisen mytologian mukaan kaikkien miespuolisten jumalten energia.

Samalla juhlallisuuksissa juhlitaan hyvän voittoa pahasta, etenkin jumalatar Durgan voittoa puhvelidemoni Mahishasta. Voitto tapahtui juhlallisuuksien kymmenentenä päivänä.

Soturijumalatar Durgan hahmossa Devi taisteli tiikerillä ratsastaen demoni Mahishaa vastaan. Hän onnistui torjumaan Mahishan nuijan ja lopulta surmasi hänet. Devistä tuli teon ansiosta suuri jumalatar ja kaikki muut jumalat ja jumalattaret kunnioittavat häntä. Hädän tullen he olivat valmiita antamaan hänelle kaikki mahdolliset aseet ja voimat.

Devi on hindulaisuudessa kaikkien elollisten äiti. Hänen oikea kätensä pitelee iloa ja tuskaa, ja hänen vasen kätensä pitelee elämää ja kuolemaa. Hän on hedelmällisyyden, sateen, terveyden ja luonnon jumalatar. Hindujen mukaan Devi pitää universumia kohdussaan. Hän on myös kuoleman ja sairauksien jumalatar.

Taiteessa Devi kuvataan usein juuri Durgan muodossa, kahdeksankätisenä ja jumalten aseita pidellen. Hän ratsastaa taisteluun tiikerin tai leijonan selässä. Durga on Shivan puolison Parvatin sotaisa neitseellinen muoto. Kirjaimellisesti käännettynä nimi tarkoittaa ”vaikeasti lähestyttävää”.

Durga ja hänen raivostaan syntynyt vieläkin hurjempi jumalattaren ilmentymä, Kali, taltuttivat demonit, joiden edessä miespuoliset jumalat olivat voimattomia.

Navaratri-juhlan kanssa samoihin aikoihin vietetään muutaman päivän mittaista Durgan palvontaseremoniaa Durga Pujaa. Juhlan päätteeksi valtaisat Gangesin savesta valmistetut, ylellisesti koristellut jumalattaren kuvat upotetaan takaisin jokiin, jotta jumalatar voi palata takaisin perheensä luokse Himalajalle.

Kuva: Wikipedia. Durga surmaa puhvelidemoni Mahishan.

Edellinen artikkeliSuomalaispiispa sai paavin jakaman ehtoollisen
Seuraava artikkeliMikä yhdistää luterilaista verkkoelämää?

Ei näytettäviä viestejä