”Hetki parvekkeella on seesteinen”

Jouluaattona Suomen Turku julistaa jälleen kerran joulurauhan. Kolmatta kertaa Brinkkalan talon parvekkeella seisoo Turun kaupungin kansainvälisten asioiden ja protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Julistus on ollut hänelle tärkeä perinne jo lapsuudesta saakka.

– Niin kauan kuin voin muistaa omasta lapsuudesta, kuuntelimme joulurauhan julistuksen radiosta tai katsoimme televisiosta. Olen jatkanut perinnettä myös omien lapsien kanssa.

Joulurauhan julistuksen jälkeen rauhoitutaan ja lopetetaan muu touhotus. Siitä alkaa pyhä.

Nyt, kun Akkanen hoitaa julistuksen itse, perheen jouluperinteet ovat hieman muuttuneet. Mutta rauha, se alkaa julistuksesta.

– Itselleni joulurauha merkitsee lämmintä yhdessä oloa perheen kanssa. Perheemme viettää joulua aina vähän erilaisissa kokoonpanoissa, ja yhdessä olo antaa sellaista hyvää mieltä.

Valmistautumisen tähän tärkeään tehtävään hän aloittaa muutama viikko ennen joulua. Ensimmäisessä vaiheessa hän menee julistustekstin kanssa autotalliin.

– Siellä voin lukea tekstiä ääneen, enkä häiritse perhettä. Luen sen suomeksi ja ruotsiksi ja kellotan sitä.

Julistus pitäisi saada luettua tiettyyn tavoiteaikaan ja koska mikrofoniin luettaessa tulee kaikua, täytyy puhetta vähän hidastaa.

Jouluviikolla Akkanen siirtyy harjoittelemaan itse pergamentin kanssa. Sen käsittely vaatii hieman taitoa.

– Siitä täytyy osata ottaa tietynlainen ote, jotta se aukeaisi kerralla eikä tarvitse alkaa rapistelemaan.

Tositilanteessa parvekkeella ei enää jännitä. Mika Akkanen kuvaa hetkeä seesteiseksi.

– Siinä on raikas ja rauhallinen olo. Kukaan ei hoputa minua, vaan saan lukea julistuksen rauhassa ja nauttia tilanteesta.

Akkaselle joulurauhan julistaminen on kunniatehtävä. Varsinkin epävarmoina aikoina tarvitaan perinteitä, jotka luovat turvallisuuden tunnetta. Ihmiset odottavat, että rituaali toistuu vuodesta toiseen samanlaisena.

– Saan olla antamassa ihmisille sitä, mitä he haluavat. Teen sen mielelläni.

Kirja opastaa perinteen taustoihin

Joulun pyhinä on antoisaa paneutua joulurauhan julistuksen vaiheisiin Joulurauha Suomen Turusta -kirjan opastuksella. Akateemiset tekijät Tapani Kunttu, Timo Soikkanen ja Tarja Tuulikki Laaksonen taustoittavat sujuvasti tätä keski-ajalta jatkunutta perinnettä ja siihen liitettyä Ekumeeninen joulu -tapahtumaa.

Laaksosen kertoma julistuksen historia on kiehtova ja vie pitkälle, vuoteen 354, jolloin Roomassa vietettiin joulua ensi kertaa Vapahtajan syntymäjuhlana. Pohjoismaisen joulurauhan loi kuningatar Kristiina, joka antoi vuonna 1649 asiasta käskykirjeen. Siinä asukkaita kehotettiin kuulemaan Jumalan sanaa, kiellettiin mässäily, juopottelu ja melskaaminen sekä varotettiin palovaarasta.

Turkulaisten harmiksi Suomen vanhin säilynyt joulurauhan julistusteksti ei ole turkulainen, vaan peräisin Porista.

Kirja kertoo myös televisioinnista sekä vastaavasta perinteestä muualla.

Lue 17.12.2015 ilmestyneestä Kotimaasta Mika Akkasen ajatuksia rukouksesta.

Kuva: Pasi Leino

Edellinen artikkeliHäkkinen muistuttaa somen myönteisistä puolista
Seuraava artikkeli”Ruumiini asettui kirkossakävijän rooliin luontevasti”

Ei näytettäviä viestejä