Hesarin toimittaja ei ollut ensimmäinen eheytymissoluttautuja

Aslanry toimittaja ei ollut ensimmäinen toimittaja, joka on soluttautunut Aslan ry:n Elävät vedet -leirille eli niin kutsutulle "eheytymisleirille". Jo vuonna 2007 nykyisin eduskunnassa työskentelevä poliittinen avustaja, freelancetoimittaja Miika Sahamies teki saman tempun.

Hän teki Kuka uskaltaa eheytyä? -nimisen artikkelin Kyyhkynen-lehteen, joka on Helsingin yliopiston Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen (TYT) aviisi.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessa tänään julkaistussa jutussa kerrotaan, miten toimittaja pääsi Aslanin leirille käyttämällä kolmatta etunimeään ja esittäytymällä opiskelijaksi, joka toimittaja oikeasti onkin. Kuukausiliitteen mukaan leirille ei nykyisin päästetä lainkaan toimittajia.

Kun puolestaan Sahamies soluttautui leirille vuonna 2007, Aslan ei kysellyt häneltä tarkempia henkilö- tai työnkuvatietoja. Sahamies arveleekin nyt Kotimaa24:lle, että Aslan olisi vasta myöhemmin alkanut selvittää leirille tulevien taustoja.

Sahamies kertoo jättäneensä ennen leiriä ja sen aikana kokonaan kertomatta, että hän tekee leiristä juttua. Asia valkeni vasta Kyyhkynen-lehdestä. Jutun ilmestyttyä, hän ei saanut yhteydenottoja Aslanista, mutta eri puolilta luterilaisista seurakunnista tuli Sahamiehen mukaan hyvää palautetta.

Sahamies pitää tärkeänä, että Helsingin Sanomien Kuukausiliite teki Aslanin leiritoiminnasta jutun.

- On surullista, että tuollaisia leirejä yhä järjestetään, hän sanoo.

Aslan ry määrittelee itsensä kirkkokuntiin sitoutumattomaksi kristilliseksi palvelujärjestöksi. Aslanin kouluttaja Ari Puonti sanoo Kotimaa24:lle, että toimittajia on ollut heidän tapahtumissaan ja ryhmissä koko ajan.

- Mutta ne ovat olleet kristittyjä, jotka ymmärtävät kristillisen maailmankuvan. Jos me kertoisimme pienryhmiin osallistuville, että ryhmässä on myös meihin kriittisesti suhtautuva toimittaja niin kukaan ei uskaltaisi tulla avautumaan asioistaan ryhmään. Jos kyseessä on massaluento niin se on jo helpompi juttu.

Kyyhkysen artikkelia Puonti ei muista. Kysyttäessä, aikooko Aslan toimia jotenkin HS:n Kuukausiliitteen jutun takia Puonti vastaa, että yhdistyksessä mietitään, mitä tehdään.

Lue Kyyhkysen 4/2007 artikkeli sivuilta 4-7 (pdf)

Lue myös: HS:n toimittaja soluttautui eheyttämisleirille

Aslan: Homoaktivistit soluttautuvat eheytymisryhmiin myös Suomessa

Aslan ja Sexpo laatineet kannaotot homoseksuaalisuuden muutoshoidoista

Sexpo: Itseä häiritsevä seksuaalinen suuntautuminen pois luokituksista

Professori: Eheytyskeskustelussa palataan maailmaan, jota ei ole koskaan ollutkaan