Helsingin kapitulissa kantelusuma

Helsingin_kapituli

Kantelut liittyivät paitsi jo eilen uutisoituun parisuhderukousasiaan, myös Helsingin Sanomissa julkaistuun homoutta käsitelleeseen mielipidekirjoitukseen ja muun muassa homoseksuaalien eheytymiseen kantaa ottaneeseen Älä alistu! -kampanjaan sekä lähetysjärjestöjen talousarviomäärärahoihin. Yhdessä kantelussa kirkkoon vaadittiin upotuskastetta.

Mikään kanteluista ei johtanut toimenpiteisiin. Luterilainen pappi oli kannellut vantaalaisen luottamushenkilön toiminnasta. Hän pyysi kapitulia tutkimaan, onko luottamushenkilö syyllistynyt yllytykseen ja vihaan tai taloudelliseen kiristykseen tiettyjä kristillisiä järjestöjä kohtaan. Vantaan yhteisen kirkkoneuvoston jäsen ehdotti kirkkoneuvostossa tiettyjen lähetysjärjestöjen talousarviomäärärahojen poistamista asteittain. Päätös meni läpi. Päätöksen taustalla olivat esimerkiksi lähetysjärjestöjen naispappeuskannat. Kapituli ei tutkinut kantelua. Sen toimivaltaan ei kuulu luottamushenkilöiden lain ja asianmukaisuuden tutkiminen.

Toinen kantelu koskien Helsingin Sanomissa julkaistua yleisönosastokirjoitusta, joissa muutama Helsingin hiippakunnan pappi oli mukana kirjoittamassa muun muassa, ettei homous ole syntiä ja siitä ei tarvitse eheytyä. Kapituli totesi, että asiasta käytyjen selvitysten perusteella on selvää, että homoseksuaalisuudesta on kirkossa eri näkemyksiä, joiden kannattajat kuitenkin haluavat olla uskollisia Raamatulle ja kirkon tunnustukselle. Toimenpiteisiin ei ryhdytty.

Yksi kantelu oli tehty myös Älä alistu! -kampanjassa mukana olleen herätysliikejärjestön papin toiminnasta. Kapituli toteaa muun muassa, että kampanjan toteuttajat ovat jo varhaisessa vaiheessa pyrkineet oikaisemaan väärinkäsityksiä, joita kantelussa on pyydetty tutkimaan ja että kampanjan taustajärjestöjen johtajat ovat esittäneet pahoittelunsa kampanjan ja siitä mediassa syntyneiden tulkintojen aiheuttamasta mielipahasta ja kirkosta eroamisista. Kantelu ei johtanut toimenpiteisiin pappia kohtaan.

Vastaavaa kantelua on käsitelty myös esimerkiksi Espoon ja Oulun kapituleissa näihin hiippakuntiin kuuluvien Älä alistu! -kampanjan taustalla olleiden järjestöjen työntekijöiden osalta. Kantelut eivät ole aiheuttaneet toimenpiteitä.

Eilisessä Helsingin istunnossa käsiteltiin myös kantelu, jossa vaadittiin lapsikasteen poistamista ja upotusaltaiden tuomista kirkkoihin, Jumalan sana kunniaan ja naispappeja pois. Toimenpiteisiin ei ryhdytty.

Lue myös: Parisuhderukouskantelut eivät johda toimenpiteisiin

Edellinen artikkeliWhamin Last Christmas yhä kaupallisten radioiden soitetuin
Seuraava artikkeliVille Ranta hämmästelee perussuomalaisten reaktiota

Ei näytettäviä viestejä