Hautala: Kristinuskon muodot suojaavat äärivaihtoehdoilta

Kasvattajien ja yhteiskunnan tulee huolehtia siitä, että uskonnon ja kulttuurin lukutaito säilyy, sanoo Herättäjä-yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala. Lauantaina Isonkyrön Herättäjä-juhlilla puhuneen Hautalan mukaan kristinuskon muodot suojaavat fundamentalismilta.

Hautalan mukaan kasvattajat saattavat tuntea muuttuneessa ympäristössä kyvyttömyyttä tarjotessaan uskon- ja elämänkokemustaan uudelle sukupolvelle.

– Me saatamme joutua hämillämme toteamaan, että vanha muoto sopii vain pakotetusti kasvavan polven elämäntodellisuuteen. Maalaisesta elämäntavasta on vaikea siirtyä tiedon valtateiden kaistoille, Hautala sanoi.

– Vastaavasti kasvava sukupolvi on kuin lastu monenlaisten vaihtoehtojen laineilla. Sen voimavarat ja kyky hahmottaa vaihtoehtojen kestävyyttä on rajallinen.

– Yksilön kannalta äärimmäinen ratkaisu on joko takertua fundamentalistisesti yhteen vaihtoehtoon ja sulkea silmät ja korvat muilta, tai asettua ulkopuoliseksi tarkkailijaksi – ikään kuin neutraalisti ja objektiivisesti vaihtoehtojen yläpuolelle.

Hautalan mukaan kasvattajien, yhteiskunnan ja kirkon tehtävänä on huolehtia siitä, että uskonnon ja kulttuurin lukutaito säilyy jatkossakin.

– Se on meidän tehtävämme. Jos onnistumme kitkemään tai kadottamaan julkisesta elämänmenostamme kaikki kristinuskon muodot, annamme tulevaisuuden edellä kuvailtujen ääriasenteiden haltuun. Silloin yhtäältä uskonto yhä eristäytyy ja koteloituu: uskonnollisella elämänkatsomuksella ei ole keskusteluyhteyttä maalliseen, sekulaariin. Raja yhteisön sisä- ja ulkopuolisten välillä vahvistuu. Kyky ymmärtää toisin ajattelevia hiipuu.

Lue Hautalan puhe kokonaisuudessaan täältä.

Edellinen artikkeliPaaviuden historiassa on myös poliittisia murhia
Seuraava artikkeliTorinon käärinliinan kopio esillä Savonlinnassa

Ei näytettäviä viestejä