Hallamaalta vakava kysymys lähetysjärjestöille

Hallamaa_Jaana205

Seminaarin avaussanat esitti piispa Matti Repo. Ihmisoikeuksien historiallis-teologisesta taustasta esitelmöi sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa. Kommenttipuheenvuorot esittivät kirkkoherra Sammeli Juntunen, vapaa kirjoittaja Kaisa Raittila ja Kansanlähetysopiston vararehtori Vesa Ollilainen.

Hallamaa totesi esitelmässään, että suomalaiset lähetysjärjestöt tekevät työtä monissa maissa, joissa käsitys ihmisoikeuksista on toinen kuin omamme.

”Lähetysjärjestöjen omilla verkkosivuilla ihmisoikeuskysymykset eivät ole juuri esillä. Osa lähetysjärjestöistä kertoo työskentelevänsä kastisorron lopettamiseksi sekä naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi. Monissa maissa, joissa suomalaiset lähetysjärjestöt tekevät työtä, homoseksuaalisuuden harjoittaminen on rikos, josta langetetaan ankara rangaistus, jopa elinkautistuomio. Sikäli kuin olen pystynyt saamaan selville, mikään lähetysjärjestö ei ole asettunut tukemaan näitä ihmisiä. Olemmeko vastuussa siitä, mitä heille tapahtuu? Tuemmeko – ainakin epäsuorasti – käsitystä, että homoseksuaalisuus on vakava rikos, josta kuuluukin saada pitkä vankeustuomio? Onko se hyvä, jota ihmisoikeudet ovat tuoneet meidän yhteiskuntaamme ja omaan elämäämme, vain omaan kulttuuriimme kuuluva satunnainen piirre, jolla ei ole mitään tekemistä lähetyskäskyn toteuttamisen kanssa?” Hallamaa kysyi esitelmänsä päätteeksi.

Kaisa Raittila nosti kommenttipuheenvuorossaan esiin Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston taannoisen päätöksen vähentää tiettyjen lähetysjärjestöjen tukea. Syynä olivat järjestöjen kielteiset naispappeus- ja homokannat.

”Säilyttäjät ovat todennäköisesti kaikkina aikoina halunneet säilyttää eivätkä ole kestäneet teltanliepeen lepatusta. He ovat kuitenkin onnistuneet vain jarruttamaan. Konservatiivisinkin joutuu myöntämään, että käsitys uskosta, ihmisestä ja Jumalasta on tänään toinen kuin vaikkapa sata tai vain 50 vuotta sitten”, Raittila päätteli.

Lue Hallamaan esitelmä (pdf) ja Raittilan kommenttipuheenvuoro (pdf) sekä muiden puhujien keskiviikkoon mennessä päivittyvät puheenvuorot kirkon
nettisivuilta

Edellinen artikkeliTampereen asunnottomille sittenkin yösija jouluna
Seuraava artikkeliAfgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa

Ei näytettäviä viestejä